eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rebecca Harms: közös európai megoldásra van szükség

Közös európai megoldásra, közös európai határőrizetre van szükség a menekültválság kezeléséért - jelentette ki Rebecca Harms európai parlamenti (EP) képviselő, az EP Greens/EFA (Zöldek/Európai Szabad Szövetség) frakciójának társelnöke hétfőn Szegeden.

A határőröknek azonos szabályok szerint kellene eljárniuk a teljes uniós külső határon - mondta a német politikus a Röszkénél és Tompánál működő tranzitzónáknál tett látogatása utáni sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az EU-nak lehetővé kellene tennie, hogy a háborús övezetekből menekülők legálisan eljuthassanak Európába és beadhassák menedékkérelmüket.

Közölte: elviselhetetlen körülményeket tapasztalt a tranzitzónák előtt, a kerítés Szerbia felőli oldalán. Rebecca Harms elfogadhatatlannak nevezte, hogy a menedékkérőknek - akár beteg gyerekekkel is - hetekig kell várakozniuk kérelmük beadására a szabad ég alatt.

Az EP képviselő hangsúlyozta, bár a magyar hatóságok azzal indokolják a tranzitzónákban folyó eljárást, hogy így lépnek fel az embercsempészet ellen, a bűnözők a zónák közvetlen közelében is tevékenykednek. Gyakran ők azok, akik eldöntik, kik lépjenek be oda és kik válasszák az illegális utat - mondta.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője arról beszélt, hogy a tranzitzónákban kérelmüket beadókat rövidebb vagy hosszabb várakozás után nyílt befogadóállomásokon helyezik el, ahonnan 95 százalékuk a hatóság közlése szerint is eltűnik, feltehetően továbbmegy Ausztriába vagy Németországba.

A képviselő szerint ezért hazugság a kormány állítása, hogy erre az eljárásra Európa védelméért van szükség. A magyar állam ma azzal foglalkozik, hogy a határon megnehezíti a szíriai, iraki vagy afgán polgárháború elől menekülők sorsát, majd pedig gyakorlatilag elengedi őket - jelentette ki a politikus, hozzátéve: ez humanitárius és biztonsági szempontból is a lehető legrosszabb megoldás.

Jávor Benedek véleménye szerint a határon kialakult helyzetet a magyar hatóságok idézték elő azzal, hogy nem fejlesztették a menekültügyi rendszert az érkezők számának megfelelően.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×