Matolcsy megint téma volt a Parlamentben

Infostart
2016. május 2. 20:39
Ismét szóba kerültek a jegybanki alapítványok kifizetései az Országgyűlés ülésén. A jegybank elnökét már minden ellenzéki frakció lemondatná, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője azonban úgy látta, hogy meg kell várni az Állami Számvevőszék vizsgálatát.

A napirend előtti felszólalások között először Schiffer András, az LMP frakcióvezetője támadta Matolcsy Györgyöt, a jegybank vezetőjét, a nemzeti bank alapítványainak nemrég nyilvánosságra került közpénz-kifizetései miatt. Mint mondta: a felelőtlen és törvénytelen költekezés a sikeres monetáris politika eredményeit teszi kockára.

"Olyan törvényben előírt cél, ami ezeket a rokoni alapítványokat törvényessé tenné, nincsen. Innentől kezdve pedig felmerül a hűtlen kezelés tényállása, hiszen hogyha valakit idegen vagyon kezelésével bíztak meg és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el. Ez történt jelenleg a jegybanknál, Matolcsy Györgynek mennie kell."

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a kormány részéről, a nemzeti bank kabinettől való függetlenségét hangsúlyozta, majd megköszönte, hogy Schiffer András elismerően szólt a jegybank monetáris politikájáról.

"Az alapítványok önálló jogi személyek megfelelő vezető szervvel, a kuratóriummal, nyilván való, hogy a gazdálkodásról szóló döntések alapvetően az ő felelősségi körükbe tartoznak és hangsúlyozom ismét, hogy nem a kormányéba"

Tóth Bertalan, a jegybankelnök lemondását már korábban is követelő szocialista párt képviselője a nemzeti bank által még titkolt közérdekű adatokat követelte felszólalásában.

"Bizonyára sokan látták azt az amerikai filmet, amelynek a címe: A Wall Street Farkasa. A Matolcsy György jegybankelnök elmúlt hetekben feltárt botrány-sorozat a rendkívül sok tekintetben hasonlít az előbbi történethez. Azzal a különbséggel, hogy itt az adófizetők pénzét költik és lopják, illetve a kirabolt devizahitelesek pénzét."

Tállai András válaszában összehasonlította a jegybank 2013 előtti és utáni - Matolcsy György kinevezését követő - monetáris politikáját és aláhúzta, hogy a nemzeti bank tevékenysége a korábbival ellentétben ma eredményes.

"Az összes állítás, ami az alapítványok törvénytelen gazdálkodásáról szól, egyelőre nem más – és remélhetőleg az is marad –, mint egy politikai akció-támadás."

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője közvetlenül a plenáris ülés előtt tartott sajtótájékoztatóján szólította fel lemondásra a nemzeti bank elnökét.

"Eljött az a pillanat, amikor Matolcsy úrnak számot kellene vetnie az eddigiekkel, be kellene nyújtania önként a lemondását. Politikai oldaltól, állástól, ülésponttól függetlenül minden jóérzésű ember számára felháborító, vérlázító az ami ebben az országban és a nemzetgazdaságban történik, ennek következményei kell, hogy legyenek"

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azonban úgy látta, hogy az Állami Számvevőszéknek kell górcső alá vennie a jegybanki alapítványok működését.

"Az összes nemzeti banki alapítványi pénzfelhasználással kapcsolatban minimum érdemes megvárni a számvevőszék véleményét, mert az alapítványok működését bírálók kijelentéseinek legalább egy része biztosan tudjuk, hogy hazugság.

A nemzeti bank alapítványainak számvevőszéki vizsgálatát egy múlt héten elfogadott módosítás teszi lehetővé.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Matolcsy megint téma volt a Parlamentben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást