Gondban vannak a NATO-tagállamok hadseregei - lapszemle

InfoRádió
2016. május 2. 06:59
A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy az orvoshiány miatt a Magyar Honvédség már most is komoly nehézségek árán tudja kiállítani a nemzetközi missziók egészségügyi biztosításához szükséges létszámot. A Népszabadságból megtudhatják, hogy sokan aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben a helyiek a Nagykovácsi központjában felépíteni tervezett pláza ellen tiltakoznak.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy az orvoshiány miatt a Magyar Honvédség már most is komoly nehézségek árán tudja kiállítani a különféle katonai műveletek, például a nemzetközi missziók egészségügyi biztosításához szükséges létszámot.

A NATO szinte összes tagállamában, így Magyarországon is gondot okoz, hogy egyre kevesebb a katonaorvos, pedig a munkájukra számos területen szükség van, a különféle hadrendek támogatásától a nemzetközi akciókban való részvételen át a katasztrófaelhárítás és az újjáépítés egészségügyi biztosításáig.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy az 5800 választásra jogosult polgár közül már majdnem kétezren aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben a helyiek a Nagykovácsi központjában felépíteni tervezett pláza ellen tiltakoznak. A fideszes polgármester és a kormánypárti többség támogatja a projektet, bár a választási kampányban még az ellenkezőjét ígérték.

A Magyar Nemzet szerint milliárdokat hoz a dohány és a cigaretta a nemzetközi maffiának. Keleti határainkon külön iparággá nőtte ki magát a csempészet, miközben már Magyarországon is illegális gyárakban készül a moldáv, ukrán, fehérorosz zárjegyű cigaretta.

A Népszabadság összeállításából kiderül, hogy hétszázmillió helyett csak 350 millió forint támogatást osztott el a Nemzeti Kulturális Alap szépirodalmi kuratóriuma. Mégpedig úgy, hogy színvonalas folyóiratokat ítélt halálra. Az irodalmárok civil forrásokat akarnak keresni, hogy megszabaduljanak az állami függéstől.

A Magyar Nemzet szerint operáció közben végig ébren volt az a két beteg, akiknek tüdejét nemrégiben műtötték a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján. A speciális technikával végzett beavatkozások során a betegeket idegblokkokkal érzéstelenítették, így nem kellett őket mélyaltatni.

A Magyar Idők az Okostányérról ír. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ugyanis újraszabta az ajánlott táplálkozási elveket. Ez alapján naponta kellene ennünk zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiörlésű gabonafélét.

A Portfolio a Nemzetközi Valutaalap pénteken kiadott országelemzéséről közöl összeállítást. Eszerint a 2007-2020 közötti két uniós ciklusban Magyarország kapja messze a legtöbb EU-támogatást a saját gazdaságának méretéhez képest, a tavalyi GDP-jének összesen 45 százalékát. Miközben már a 2007-2015 közötti időszakban is kiugróan sok uniós pénzt kaptunk, mégis inkább romlottak a versenyképességi mutatóink a régiós versenytársakhoz képest, így valami nagyon nem volt rendben a pénzfelhasználás hatékonysága körül.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy majdnem 80 ezerrel kevesebb végrehajtás indult és csaknem 110 ezerrel kevesebb inkasszót bocsátott ki az adóhatóság az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A lap tudni véli, hogy Nemzeti Adó és Vámhivatal március végén mindössze 4 nap alatt 64 milliárd forint hátralékot szedett be.

A Magyar Időknek a Közbeszerzési Hatóság elnöke adott interjút. Rigó Csaba Balázs szerint a közbeszerzésekkel elköltött pénzek fele tavaly a kis és közepes cégekhez került, hasonlóra több, mint egy évtizede nem volt példa. A szervezet különleges eljárásokkal is vizsgálja a közpénzköltést.