Nevelőszülői jogviszony: előnyök és kötelezettségek

Infostart
2016. május 1. 14:07
A nevelőszülői munka 2014. óta foglalkoztatási jogviszony, amiért javadalmazás jár - tudta meg az InfoRádió Családi hét című magazinja a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkártól. Nyitrai Imre hozzátette, hogy a nevelőszülői munka is jogosít családi adókedvezmény igénybevételére, illetve táppénzre, nyugdíjra. A témáról szóló interjúkat teljes terjedelmükben meghallgathatják az InfoRádió Családi hét című magazinműsorában.

„A nevelőszülői díjazás nagy változáson ment keresztül, hiszen a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyhoz kötődik 2014. január 1-től. Ez azt jelenti, hogy meghatározott minimálbér, kiegészítő díj, illetve többletdíj jár a nevelőszülőknek. Családi adó- és járulékkedvezmény igénybe vételére, illetve táppénz, nyugdíj, GYES, GYED igénybe vételére is jogosít. Nagyon fontos, hogy foglalkoztatási jogviszony, tehát ha valaki ezt választja főállású tevékenységként, nem esik ki a munkaerőpiacról” - mondta Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Hozzátette: 2015. január 1-től időkorlátozás nélküli keresőtevékenység folytatására is van lehetőség.

„Ami fontos: a gyerek nem szenvedhet hátrányt emiatt. Nagyon jó lenne, ha a családban felnövekvő gyermekek többsége azt látná, hogy reggel együtt elindulnak, apa és anya elmegy dolgozni, ő elmegy iskolába, délután pedig találkoznak, amikor a munka és az iskola befejeződik. A szabályozás megteremti ennek a családmodellnek a lehetőségét” - hangsúlyozta az államtitkár.

Nyitrai Imre elmondta, hogy ahol 2-3-4 gyermek nevelését vállalják a nevelőszülők, ott ez elég sok feladatot ad ahhoz, hogy a nevelőszülőség főállás legyen.

„A gyermek alapvető joga és lehetősége, hogy a vér szerinti családjához visszagondozásra kerüljön, folytathassa ottani életét, olyan körülmények között, amely biztosítja gyermeki jogainak érvényesülését. A nevelőszülő ezt nem tagadhatja meg, sőt ez feladata is. Sajnos azonban fordított az eset, többnyire a szülők nem keresik a kapcsolatot a gyermekkel” - fogalmazott az államtitkár.

Mint mondta, a nevelőszülőség éppen ezért pszichológiailag is felelősséget jelent, mert míg napközben folyamatos családi jelenlétként értelmezhető együttélés történik, a nevelőszülő pontosan tudja, hogy a gyereknek joga, neki pedig kötelessége biztosítani, hogy ez a kapcsolat fennmaradjon.

„Ettől egy esetben mindenképp el kell térni: ha valamiféle bírói végzéssel a vér szerinti szülőt eltiltják a gyerektől. Sajnos ilyen esetek is akadnak” - mondta Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nevelőszülői jogviszony: előnyök és kötelezettségek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást