eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nagy Futam, anyák napja, május elseje - a nap hírei

Minden befogadóközpontnak és menekülttábornak az unión kívül kell lennie - ismételte meg a miniszterelnök. Béremelést követeltek az ellenzéki pártok a munka ünnepén tartott felszólásokban. Tízezrek nézték meg Budapest belvárosában a Nagy Futam rendezvényeit

Senki nem kényszerítheti Magyarországot arra, hogy migránsokat fogadjon be - ismételte meg álláspontját a miniszterelnök egy portugál lapinterjúban. Orbán Viktor az Expresso című lapnak azt mondta: álláspontja a migránshelyzetről teljesen eltér az Európai Bizottságétól, nem gondolja, hogy a migráció megoldhatja a demográfiai és gazdasági nehézségeket. Arról is beszélt: a magyar kormány által kidolgozott Schengen 2.0 javaslatának lényege, hogy minden befogadóközpontnak és menekülttábornak az unión kívül kell lennie.

Béremelést és a dolgozók megbecsülését követelték az ellenzéki pártok a munka ünnepén tartott felszólalásokban. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a Városligetben arról beszélt: az elmúlt két év azt igazolja, hogy most van igazán szükség az igazi baloldalra. A Jobbik abban látja a kormányváltás esélyét, ha reményt, erőt és hitelességet tud a párt mutatni az embereknek. Az LMP a közszféra béreinek lényegesen nagyobb mértékű emelését sürgette. A Demokratikus Koalíció szerint a leendő új, demokratikus kormánynak olyan új Munka törvénykönyvét kell alkotnia, amely erősíti a munkavállalók képviseletét, visszaadja a sztrájk jogát, megbecsüli a hétvégi munkavégzést. A Párbeszéd Magyarországért az alacsony jövedelműeknek vezetne be alapjövedelmet. Az Együtt általános bérfelzárkóztatást sürgetett.

Az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció vezetője szerint csak erős szakszervezeti munkával és összefogással lehet változtatni a munkavállalók rendkívül kiszolgáltatott helyzetén. A konföderációk közös majálisán a Városligetben az érdekképviseletek a Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát és igazságos adórendszert követeltek, valamint azt, hogy a bérminimum érje el a létminimum szintjét. A szakszervezetek fontosnak tartják a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj és a sztrájkjog helyzetének rendezését is.

Világszerte felvonulások, helyenként tüntetések voltak a munka ünnepén. Isztambulban könnygázt és vízágyút vetettek be a rendőrök a május elsejei felvonulás résztvevőinek egy csoportja ellen. A felvonulás békésen kezdődött, ám tüntetők egy csoportja megpróbált eljutni a város központjában lévő Takszim térre. Mintegy százezer ember vett részt Moszkvában a független szakszervezetek Vörös téri május elsejei megmozdulásán. A résztvevők a bérek emelését, munkát és megfizethető lakásokat követeltek. Franciaországban a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen tiltakoztak a szakszervezetek. Kubában az állami média szerint mintegy 600 ezren vonultak fel a munka ünnepén.

Az édesanyák támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet anyák napja alkalmából a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin úgy fogalmazott: a magyar kormány saját eszközeivel támogatja az édesanyákat és ismeri el azt az áldozatos munkát, amellyel a gyermekek felnevelése jár. Hozzátette: a cél, hogy biztosítva legyen a választás lehetősége, hogy a nők maguk határozhassák meg, mennyi időt kívánnak otthon maradni gyermekeikkel, és mikor akarnak visszatérni a munka világába.

A mai Európa lényegi kérdésének nevezte a hit és a hitetlenség közötti választás szükségességét Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek. A Szent Péter bazilikában az Ábrahám Közösségnek bemutatott szentmisén Erdő Péter úgy fogalmazott, olyan időkben él az ember, amelyekben mindenekelőtt a lényegre kell figyelni. Erdő Pétert az Ábrahám Közösség kérte fel, hogy misét celebráljon a szentévben rendezett római zarándoklatán. Ferenc pápa hétfőn fogadja az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának Erdő Péter vezette küldöttségét.

Részlegesen megnyílt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér indulási csarnoka, ahol öngyilkos merénylők március 22-én kettős robbantást hajtottak végre - jelentette be a légikikötőt üzemeltető társaság. Hétfőtől pedig már huszonöt légitársaság utasai használhatják az indulási csarnokot. A robbantások miatt jelentősen megrongálódott csarnok teljes újranyitása júniusban várható.

Feljutott a 8091 méteres Annapurna csúcsára Klein Dávid. Az információt az expedíció sajtóreferense egyelőre nem erősítette meg, a hírek szerint Klein Dávid még lefelé tart. A hegymászó március 11-én indult el Magyarországról és március 24-én érte el az alaptábort. A magyarok közül korábban soha senki sem tudta oxigénpalack nélkül meghódítani a Nepálban lévő hegyet.

Tízezrek nézték meg Budapest belvárosában a Nagy Futam nevű autó-motorsport- és légibemutatót. A negyedik alkalommal megrendezett esemény autósportos bemutatókkal kezdődött, ezt követte repülős, helikopteres, ejtőernyős bemutató. A rendezvény központja a Várkert Bazárnál volt. A programok miatt számos volt átmeneti forgalomkorlátozás Budapesten.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×