eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Idén vasárnapra esik a munka ünnepe

Idén hétvégére, vasárnapra esik a munka ünnepe, a munkavállalók nemzetközi szolidaritási napja.

„1889-es párizsi nemzetközi munkáskongresszuson, a II. Internacionálén határozták el és akkor vált a munkásság ünnepévé, de nálunk 1890-ben rendeztek először május 1-jei ünnepet, felvonulást” - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az ünnep történeti hátteréről.

Később, a Kádár-rendszerben a május elsejei központi ünnepségeknek különösen megadták a módját.

„A régi május 1. meg a mai sok mindenben különbözik egymástól, de egy közös van bennük, mindegyik május 1-je előbbre vitte valamivel a munkásosztály dolgozó népét. Az örülök nagyon, mert látom, hogy az emberek jókedvűek. Nagyszerű érzés azt látni, hogy százezrek együtt vannak az emberi haladás, a béke jegyében” - mondta Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára 1964-ben.

Tátrai Zsuzsanna kiemelte: „az utóbbi évtizedekben ez a monumentális jellegű, kötelező érvényű felvonulás megszűnt, de van most is politikai tartalma. Majális jellegű összejöveteleket tartanak, sokféle kulturális és sportrendezvényeket, annak, aki ki akar kapcsolódni és az idő is kedvez, nagyon sok lehetőséget kínál május 1-je.

És íme egy, a sok lehetőség közül. Idén – hosszú évek után először – az öt magyar szakszervezeti szövetség együtt köszönti a Városligetben május elsejét.

A programok 10 órakor kezdődnek: lesz játék, bábjáték, retroelőadás, Dumaszínház-műsor, operett, musical összeállítás és illuzionista show is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×