eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Riasztották a Gripeneket – a nap hírei

A miniszterelnök szerint komoly igény van az országban a kisvasútra épülő turizmusra. Két Gripen gépet riasztott a Magyar Honvédség a magyar légtér megsértése miatt. Kinyitott több strandfürdő a fővárosban.

A miniszterelnök szerint komoly igény van az országban a kisvasútra épülő turizmusra. Orbán Viktor a Vál-völgyi kisvasút átadásakor arról beszélt: Magyarországon tizenöt erdei kisvasút van, amelyekre 2015-ben nyolcszázezer ember váltott jegyet. Hozzátette: az utóbbi években hét kisvasút épült. Hangsúlyozta: fejleszteni kell a meglévőket, de van javaslat arra is, hogy a kisvasutak számát tovább kell növelni. A Vál-völgyi kisvasút 600 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással valósult meg.

Két Gripen gépet riasztott a Magyar Honvédség a magyar légtér megsértése miatt. A közlés szerint a British Airways Dubajból indult utasszállítója a román légtéren áthaladva nem lépett kapcsolatba a civil légi irányítással ezért szálltak fel a Gripenek. A légiközlekedési szabályokat megsértő Boeing végül felvette a kapcsolatot a földi irányítással, majd elhagyta Magyarország légterét.

Minden önkormányzati dolgozó számára 30 százalékos béremelést követel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviselet kongresszusa úgy döntött, végső esetben sztrájkra is kész. A tömörülés arra hívja fel a figyelmet: a kormány július 1-től csak a járási hivatalok munkatársainak bérét kívánja emelni, ezt a szakszervezet támogatja is, ha az a dolgozói létszám csökkentése nélkül valósul meg. Ugyanakkor a szakszervezet úgy véli: ezt a megoldást csak azért választotta a kormány, hogy ne kelljen a teljes magyar közigazgatás állományának bérrendezését idén megvalósítania.

Öt év alatt több mint tízmilliárd forint maradt a betegek zsebében a gyógyszerkassza átalakítása miatt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence megjegyezte: az utóbbi két évben is 760 gyógyszer ára csökkent. Idén mintegy 50 százalékkal lett alacsonyabb a reflux betegséget kezelő egyik készítmény ára. További jelentős mértékű árcsökkenés volt a skizofrénia és a bipoláris zavarok, valamint az epilepszia kezelésére szolgáló készítmények körében.

Többségében budapesti rendezvényekkel készülnek a parlamenti képviselettel is rendelkező pártok május elsejére, a munka ünnepére. Az MSZP a városligeti Nagyréten tarja rendezvényét. A Jobbik kétnapos rendezvénye a budapesti Hajógyári-szigeten lesz. Az LMP a Városligetben, az Olof Palme sétány melletti zöld területen kerekasztal-beszélgetésekre várja az érdeklődőket. A Demokratikus Koalíció idén nem tart önálló majálist, de Gyurcsány Ferenc pártelnök sajtónyilatkozatot tesz a Városligetben. Az Együtt családi napot rendez, a Párbeszéd Magyarországért központi majálisát Dunaújvárosban tartja. Ismét együtt tartja a majálist a Városligetben az öt szakszervezeti szövetség.

Fokozatosan emelkednek 2009 óta a hírközlési szolgáltatások lakossági árai. A Központi Statisztikai Hivatal kiadványa alapján a szolgáltatások 2015-ben fél százalékkal kerültek többe az előző évhez képest, a tv-előfizetés pedig átlagosan 0,9 százalékkal volt drágább; közben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek. A kábeltelevízió-előfizetések száma 2010 kivételével - 2002 óta fokozatosan emelkedik. 2014 végén rekordmértékű, 2,4 millió előfizetés volt. A nagyszámú szolgáltató ellenére a piac erősen koncentrált, 5 céghez tartozott az ügyfelek és a díjbevétel több mint háromnegyede.

Kinyitott a Palatinus Strandfürdő, a Dagály külső része, valamint a Gellért hullámfürdő is - mondta a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója. Szőke László az M1-en megjegyezte: május végén a Paskál és a Római fürdő, júniusban pedig a Pünkösdfürdői Strand is kinyit. Hozzátette: a Palatinus és a Paskál egész évben nyitva tartó fürdővé válik, és megvalósul a Széchenyi fürdő gépészeti felújítása is az üzembiztonság növelése érdekében. A három beruházás összesen ötmilliárd forintba kerül.

Jelentősen változik a felszíni közösségi közlekedés menetrendje vasárnap Budapesten a Nagy Futam autós és légi parádé miatt. Lezárják az Erzsébet hidat, a Lánchidat, Pesten a Kossuth Lajos utcát, valamint a Pesti alsó rakpart egy részét. Budán a Hegyalja út, a Budai alsó rakpart, az Attila út és a Krisztina körút egy részét, a Fő utcát, valamint a Szent Gellért rakpartot zárják le. A lezárások és forgalomkorlátozások miatt változik a D13-as hajó, több villamos és busz menetrendje is.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×