Csomagok helyett csatornákat is választhatnánk

Infostart
2016. április 29. 09:48
Műszakilag megoldható lenne már most is, hogy az előfizetők ne csomagok közül válasszanak, hanem saját maguk válogassák össze az általuk előfizetni kívánt csatornákat. A rendszer működhetne a mostani infrastruktúrán is, mégis költséges beruházásokra lenne szükség - mondta az Óbudai Egyetem Híradástechnikai Intézetének műszaki tanára.

A képernyőn megjelenő listából az előfizető maga választhatná ki, saját, egyéni csomagjába mely csatornák kerüljenek bele, és melyek ne. Így nem kellene folyton továbbkapcsolni a sosem nézettekről, és szükségtelen lenne azért a drágább összeállítást választani, mert csak abban van benne egy általa kívánt tartalom. Legalábbis műszakilag ez már most is megoldható lenne az előfizetések egy részénél – mondta el Eperjesi Gyula, az Óbudai Egyetem Híradástechnikai Intézetének műszaki tanára.

„Bizonyos szolgáltatásoknál ez lehetséges, másoknál nem. Az analóg kábelszolgáltatásnál nem, digitális kábeltévé és IP-tévénél lehetséges összeállítani a programcsomagot műszakilag” - közölte Eperjesi Gyula.

Jó néhány előfizető számára nem pusztán a csatornaválasztás, a műsorválasztás szabadsága is megadható lenne. Vagyis az, hogy ne a teljes csatornát, csak egy-egy programot kérjen.

„Elméletileg ennek sincs műszaki akadálya. Ez inkább az IP-tévé platformra érvényes, ott nem ütközik akadályba” - mondta.

A műszaki lehetőség tehát meglenne az egyéni csatorna és programválasztásra, azonban ez mindenképpen többletterhet róna a szolgáltatóra – mondta el Eperjesi Gyula műszaki tanár.

„Az infrastruktúrát kevésbé érinti, nem kellenek hozzá más kábelek, más set-top-box valószínűleg nem kell, viszont maga a szolgáltató szoftverei, hálózatfelügyelete viszont megváltozik. Ezek pedig elég beruházásigényes változások lehetnek” - részletezte.

Ezen túl a megnövekedett adminisztráció is többlet terhet és kiadásokat jelenthetne a szolgáltatóknak – mondta el az Óbudai Egyetem munkatársa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
160429 BEL1 1000 tévés lehetőségek KID
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást