Közel az egyetértés a terrorizmus elleni csomagról

Infostart
2016. április 27. 17:55
Egyetértés mutatkozott a belügyminisztériumi terrorellenes csomag szükségességét illetően az előterjesztés parlamenti vitájában, azonban néhány pontja miatt még kifogást emeltek az ellenzéki pártok.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára expozéjában úgy látta, hogy a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot – rövidítve Tibek-et – is létrehozó, az ellenzéki pártok bevonásával előkészített intézkedéscsomag a magyar emberek biztonságát szolgálja.

"A javaslat fő célja az, hogy ma Magyarországon ne legyen olyan kommunikációs csatorna, amelyet szükség esetén a titkosszolgálatok bírói engedéllyel, törvényesen nem tudnak lehallgatni. Ha az alkalmazásszolgáltató nem működik együtt a hatóságokkal, akkor ebben az esetben bírsággal lesz sújtható" - hangsúlyozta Kontrát Károly.

Emellett a csomag részeként büntetendő lesz az, aki nagy nyilvánosság előtt a terrorizmus támogatására hív fel. A pénzügyi intézményekre vonatkozó elektronikus adatkéréssel megkönnyítenék a szolgálatok számára a megfigyeltek számláinak követését, köteleznék a távközlési szolgáltatókat, hogy biztosítsák a rendőrök, a mentők és kórházak által használt telefonvonalak folyamatos működését, továbbá a kettes vagy magasabb készenléti fokozat esetében a hatóságok betilthatnának bizonyos tömegrendezvényeket.

A fideszes Csizi Péter támogatta a javaslatot és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország és Európa biztonsági helyzete megváltozott, új típusú kihívások jelentek meg.

"A Tibek nem lesz jogosult titkos információgyűjtő tevékenységre, nem klasszikus információ-gyűjtő feladatokat fog majd végezni, összefoglalva: elemez, értékel és tájékoztat" - mutatott rá a politikus.

Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka úgy látta, hogy közel van az egyetértés a javaslatról, ám az több ponton is apróbb korrekcióra szorul.

"Ez a tömegrendezvények korlátozása rendeleti úton. Nem fér össze semmilyen jogállami működéssel, hogy általános rendelettel lehessen korlátozni alapvető szabadság-jogokat" - jelezte a képviselő.

Móring József Attila, a KDNP vezérszónoka szerint Párizs és Brüsszel után nem kérdés, hogy szükség van a terrorellenes csomagra.

A jobbikos Mirkóczki Ádám maga is támogatta az elképzelést, mivel – mint mondta – az eredeti dokumentumot sikerült megtisztítani a különféle túlterjeszkedésektől.

Schiffer András, az LMP részéről azonban a szocialistákhoz hasonlóan úgy vélte, hogy vannak még kifogásolható pontok.

Zárszavában Kontrát Károly kiemelte, hogy a módosítás nem kér több jogosítványt a hatóságok számára, mint amit Nyugat-Európában biztosítanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Közel az egyetértés a terrorizmus elleni csomagról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást