Varga: Jövőre minden magyar ember tehet egy lépést előre

Infostart
2016. április 26. 18:10
Benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét a nemzetgazdasági miniszter. 2017-re stabil költségvetést terveztünk, jövőre minden magyar ember egy lépést tehet előre saját életében – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a büdzsé tervezetének benyújtásakor.

Az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetését nyújtom most be” - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A tervezett makrogazdasági mutatókról a tárcavezető a következőket mondta: „A kedvező fiskális és reál-gazdasági folyamatoknak köszönhetően olyan költségvetést adhatok át, amely 2017-re 3,1 százalékos növekedéssel és 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.”

Varga Mihály aláhúzta, hogy az állam működési kiadásait nullszaldósra tervezték a költségvetésben, hiány csak a fejlesztések miatt szerepel a tervezetben.

„A most benyújtott költségvetési javaslat minden szakterület számára többletforrást tartalmaz a 2016-os számokhoz képest. Így oktatásra 270 milliárd forinttal költünk többet, egészségügyre 167 milliárd forinttal, társadalombiztosítási és jóléti szférára 155 milliárd forinttal biztosít többet a költségvetés” - közölte Varga Mihály.

Az adócsökkentésről szólva Varga Mihály megismételte, hogy a kormány 5 százalékra vágja a tej, a tojás és a baromfihús forgalmi adóját, illetve csökkenti az éttermi szolgáltatások és az internet-hozzáférés áfá-ját is. A büdzsé megőrzi a nyugdíjak reálértékét, emellett bővülnek a családi adókedvezmények, és kiterjesztik az életpálya-programokat, továbbá a költségvetés fedezetet nyújt a felsőoktatásban, a kulturális szférában, illetve az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók bérfejlesztésére.

Varga Mihály aláhúzta, hogy a 35 milliárdos stabilitási tartalékkal több mint 200 milliárd forintos tartalékot képzett a kabinet.

„Az előre nem várt kockázatok kivédése érdekében a kormányzat ismét két típusú központi tartalékot képzett. Ennek egyik eleme az országvédelmi alap, a másik pedig a rendkívüli kormányzati intézkedések tartaléka. Ezek együttesen 170 milliárd forintot tartalmaznak 2017-re” - ismertette a nemzetgazdasági miniszter.

A tervezetet az Országgyűlés nevében átvevő Gulyás Gergely, a Ház alelnöke elmondta, hogy a jövő évi költségvetés országgyűlési vitája várhatóan a május 10-ei héten kezdődik, záró szavazását pedig június 13-án hétfőn tarthatják.

A büdzsé tervezetéről bővebben csütörtök este fél nyolctól, Parlamenti Patkó című magazinunkban hallhatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Varga: Jövőre minden magyar ember tehet egy lépést előre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást