Bürokráciacsökkentés és postatörvény az Országgyűlésben

Infostart
2016. április 26. 16:52
Nyártól egy hatóságnál is elegendő bejelenteni az adatváltozásokat, kistelepüléseken pedig pénzügyi intézmények is nyújthatnak ezentúl postai szolgáltatást.

A közigazgatási bürokráciacsökkentés folytatása révén július 1-jétől elég lesz egy hatóságnál bejelenteni az esetleges - például lakcímre vonatkozó - adatváltozásokat. A módosítás értelmében, ha valakinek ellopják az adó-, illetve a TAJ-kártyáját, és erről a kiállító hatóság hivatalból - a rendőrségtől - tudomást szerez, akkor intézkednie kell az igazolvány pótlásáról.

A postatörvény módosításával az Országgyűlés lehetővé tette, hogy pénzügyi intézmények is nyújthassanak postai szolgáltatást a tízezernél kevesebb lakosú településeken.

A ház elfogadta a kormány legutóbbi egészségügyi salátatörvényét is, amelynek értelmében egyebek között lehetővé válik az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése, változik a teljes családok gyermekápolási táppénzjogosultsága, a fesztiválok helyszínén ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhet, továbbá négy új pszichotróp vegyülettel bővül a tiltott anyagok jegyzéke.

A képviselők emellett kötelezővé tették tervezői művezető alkalmazását a 300 négyzetméternél nem nagyobb hasznos alapterületű új lakóházak építésénél, mivel a kormány ezen épületeknél az év elején egyszerűsítette a bejelentési kötelezettséget, a Miniszterelnökség célja pedig a módosítással az volt, hogy a bejelentésnek megfelelő lakóházak épüljenek.

Mindemellett az Országgyűlés döntött az állami projektvezetői szaknévsor létrehozásáról, illetve új törvényt alkotott az igazságügyi szakértőkről, így a Ház a korábbi kettő helyett egyetlen jogszabályba foglalta össze a tevékenységükről szóló rendelkezéseket, valamint a munkájukat összefogó kamara működését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bürokráciacsökkentés és postatörvény az Országgyűlésben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást