Seszták Miklós: Hatékonyabban működtetjük a turizmust

InfoRádió / MTI
2016. április 25. 22:54
Megalakult a Magyar Turisztikai Ügynökség, amely magába olvasztja majd például a Magyar Turizmus Zrt.-t is. A kormánybiztossal megerősítve egy olyan minisztériumok feletti szervezetet állítottak fel, ami a turisztikai stratégia és szervezet irányítója lesz - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter.

A Magyar Turisztikai Ügynökség feladata az lesz, hogy a Magyarországon működő minisztériumokban és hivatalokban lévő turisztikai feladatokat központosítsa, és a turizmust hatékonyabban működtesse” - mondta Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter az InfoRádiónak.

Hozzátette: a Magyar Turizmus Zrt. átalakulással, jogutóddal fog tovább működni, az új rendszer értelemszerűen nem érinti a már megnyert projekteket, illetve azokat a beruházásokat, amelyeket elkezdett.

A szervezeti átalakítás jegyében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gyakorolja a Magyar Turizmus Zrt. felett az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket.

Sajnos a GDP-ben betöltött szerepe a turisztikának nem éri el a 10%-ot, pedig vannak olyan közép-kelet-európai országok, ahol akár a 15%-ot is eléri. Mi szeretnénk ezzel az átalakulással a középmezőnybe és az élmezőnybe kerülni. Az a célunk, hogy minél több turista jöjjön hazánkba és minél több pénzt költsenek el Magyarországon” - hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter.

Mint mondta, a megfelelő kereteket meg kell találni, de mindig a plusz pénzforrást a legnehezebb biztosítani.

Én abban hiszek, hogy a már meglévő pénzek hatékony elosztásával és elköltésével sokkal jobban és eredményesebben tudunk fejlesztéseket végrehajtani. Ha ezeket a fejlesztéseket végrehajtjuk, akkor a többletéjszakákból eredő bevételeket majd vissza tudjuk forgatni a turizmusba” - fogalmazott Seszták Miklós.

Hozzáfűzte: akkor lenne elégedett, ha 1 év alatt a piac elfogadná az új rendszer kialakulását.

Ha jövőre a rendszer működni fog, és a hosszú távú céljaink első lépéseit megtesszük, akkor már elégedett leszek” - jegyezte meg a miniszter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Seszták Miklós: Hatékonyabban működtetjük a turizmust
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást