Kevés a víz a Dunában

Infostart
2016. április 22. 05:55
Tavaly nyár óta szinte folyamatosan alacsony a Duna vízállása, jelenleg egy méterrel van az ilyenkor szokásos alatt - mondta az InfoRádióban a Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

„Jelenleg alacsony a Duna vízállása, Budapestnél 216 cm, ami szinte pontosan 1 méterrel marad el az ilyenkor megszokott értéktől. Hónapok óta ilyen alacsony a vízállás, mert jóval kevesebb csapadék esett az átlagosnál” - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Hozzátette: a 2015-ös év nyara óta mondható alacsonynak a vízállás.

„Még ez év januárjában is voltak olyan vízállások, hogy kilátszott az Ínség-szikla a Szabadság híd lábánál. Utána jött egy-két kisebb árhullám, de ez csak arra volt elég, hogy a medret egy picit megtelítse, nagyobb vízállást nem okoztak. Most ismét csapadékszegény időszak van mögöttünk, így a Duna vízállása alulmúlja a sokéves átlag értékét, de fontos hangsúlyozni, hogy ez nem nevezhető szélsőségesen alacsony vízállásnak” - fogalmazott a szóvivő.

Mint mondta, a vízgazdálkodásban nem okoz problémát a tartósan alacsony vízállás.

„A következő 10 napban változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható, amiből az következik, hogy rövid távon vízszintcsökkenés nem valószínű. A hűvös időjárás a Dunán a hóolvadás késlekedését is eredményezi, ami várhatóan május folyamán okozhat magasabb mederteltséget” - tájékoztatta az InfoRádiót Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kevés a víz a Dunában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást