Kevés a gyermekszemész Budán

Infostart
2016. április 21. 10:07
Két hónap alatt a felére esett vissza a gyermekszemészeti kapacitás a Budai Gyermekkórházban és a Szent János Kórház Diós árok telephelyének szemészetén. Nagy Péter, a Szent János és Észak-Budai Egyesített Kórház orvosigazgatója a változást azzal indokolta, hogy magukhoz csábították a gyermekszemészeket a magánrendelők.

„A János Kórház gyermekszemészeti ellátása a Budai Gyermekkórház területén zajlott ezidáig heti 108 órában” - ismertette Nagy Péter.

A változást azzal indokolta, hogy ma Magyarországon az orvosok körében a magánintézményeknek igen nagy elszívó hatása van.

„Ezért jó néhány gyermekszemészünket elhívták magánintézetek gyermekszemészeti rendelőjébe. Ennek következtében jelentősen csökkent azon óraszám, amit elsőre le tudtunk fedni. Ahhoz, hogy a továbbiakban is teljesíteni tudjuk a gyermekszemészeti ellátással kapcsolatos elvárást, át kellett szerveznünk a betegutakat is. A gyerekek egy részét a budai régi gyermekszemészeten látjuk el, a másik részét pedig – elsősorban a lakosság kérésére – a délutáni órákban a Diós árok telephelyen működő felnőtt szemészet rendelőjében” - indokolta a változást az orvosigazgató.

Közölte, hogy a rendelési rendszer átalakítása az elmúlt két hónapban történt, amikor három-négy gyermekszemész hagyta ott a munkahelyét. Akik maradtak, pótolják ugyan a hiányt, ám a teljes óraszámot nem tudják lefedni.

Nagy Péter elmondta: mivel Magyarországon a szemészeti képzésen belül a gyermekszemészet licencvizsgához kötött, ezért nagyon kevés gyermekszemész van nem csak a János Kórházban, de egész Magyarországon.

„Szerencsére a minimum-feltételeket elolvasva egyértelmű, hogy a gyermekszemészeti ellátáshoz nem szükséges csak gyermekszemészeket alkalmazni, hanem felnőtt szemész is elláthatja ezt a feladatot. A János Kórházban van még gyermekszemész, így ha netán valami nagyon speciális dologról lenne szó, akkor minden szemész kolléga tud konzultálni” - mondta az orvosigazgató.

Elmondta, hogy folyamatosan keresnek gyermekszemészeket és szemészeket erre a feladatra, és úgy tűnik, hogy lassan pótolni is tudják azokat a kollégákat, akik elmentek.

„Megpróbáljuk az itt dolgozó szemészkollégák munkaidejét úgy átcsoportosítani, hogy a gyermekszemészeti ellátás ne szenvedjen csorbát. Remélhetőleg egy-másfél hónapon belül ismét elérjük a teljes üzemeltetési maximumot” - fogalmazott a Szent János és Észak-Budai Egyesített Kórház orvosigazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Péter, a Szent János és Észak-Budai Egyesített Kórház orvosigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást