Visszaadnák az iskolaigazgatók döntési jogkörét

Infostart
2016. április 21. 20:20
Párbeszéd nélkül nem lehet jó iskolát építeni - mondta az emberi erőforrások minisztere az országos igazgatói konferenciasorozat szegedi állomásán.

A szakmai fórumok rendelkezésre állnak, ezért érdemes ezekre koncentrálni – reagált a szerdai pedagógussztrájkra az emberi erőforrások minisztere Szegeden. Balog Zoltán közölte, a munkabeszüntetésben a pedagógusok kevesebb mint 20 százaléka vett részt, a kormány azonban nemcsak a sztrájkot nem támogató négyötöddel, hanem valamennyi tanárral szeretne párbeszédet folytatni.

A miniszter az M1-nek azt mondta, a 2017-es költségvetésben a köznevelésre 130 milliárd forint többlet áll majd rendelkezésre. Emellett idén és jövőre is folytatódnak a pedagógusbér-emelések.

„Az már biztos, hogy nagyon jelentős pluszforrások érkeznek. Csak a Klebelsberg rendszerébe, tehát az állami fenntartású iskolák rendszerébe plusz 130 milliárd forint, valamivel több is, amiből lesz béremelés 2016 és 2017 szeptemberében is. Most éppen arról kérdeztük meg a pedagógusokat, akarnak-e ebben valamilyen differenciálást. Egyébként magának az intézményrendszernek is jelentős pluszpénzt fog ezt jelenteni, és az intézményfenntartásnak a rendszere is változni fog.”

Balog Zoltán a pedagógussztrájkról szólva megismételte az államtitkárság korábban is közölt álláspontját: az iskolákban nincs helye a pártpolitikának. Beszélt arról is, hogy a köznevelés átalakításakor az a legfontosabb, hogy a tervezett változások javulást hozzanak. A tárcavezető felvetette, hogy a 2017-es béremelésnél legyen lehetőség a minőség és a munkaterhelés alapján differenciálni. Mint mondta, ebben a folyamatban a legfontosabb lépés az igazgatói jogosítványok visszaadása és az intézményvezetők döntési jogkörének bővítése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Visszaadnák az iskolaigazgatók döntési jogkörét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást