eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma

A hátba szúrt Jobbik-alelnök megszólal

Novák Előd Jobbik-alelnök újraindul a tisztségéért és arra kéri Vona Gábor pártelnököt, gondolja meg magát és biztosítsa a versenyt.

Az ellenzéki politikust csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján faggatták arról, hogy a párt elnöke vétóval kíván élni az ő, továbbá Apáti István és Szávay István alelnöki pozíciójával szemben a nyári tisztújításon.

Novák Előd értékelése szerint nem helyes érvek helyett erőből lezárni a konstruktív vitákat, és a tisztességes verseny helyetti csoportos vétó megosztja a pártot. Mint mondta, "hátba szúrva" érzi magát, mert soha nem kérdőjelezte meg Vona Gábor elnökségét és nem tett soha semmit a tiltása ellenére. Hozzátette: ellenvéleményt ugyanakkor sokszor megfogalmazott.

"Természetesen elfogadtam, hogy kinevezheti akár sokakban komoly ellenérzéseket kiváltó tanácsadóit, vagy hogy kikkel tart közös lakossági fórumot (...), azért szerintem az egész pártot nem formálhatja a maga képére, nem távolíthatja el a másként gondolkozókat" - jelentette ki.

Novák Előd egy meglepetésszerű válóperhez hasonlította Vona Gábor döntését. Tiszteletben tartja, ha másokkal szeretne együtt dolgozni, de "a vis maior esetre biztosított vétójog tömeges alkalmazása annak a szabálynak a megkerülése, hogy a versenyt biztosítani kell" - fogalmazott, kiemelve: egy alulról építkező mozgalom esetében nem lehet kikerülni a tagság előtti megmérettetést. Arra kérte Vona Gábort, hogy biztosítsa a szabad versenyt mindenkinek, mondván, így lehet igazi legitimitású elnöksége a Jobbiknak, egyébként a választás megcsúfolása az eljárás.

A politikus közlése szerint számos alapszervezet arra készül, hogy demonstratívan csak négyüket - azaz a három megvétózni tervezett alelnököt és Hegedűs Lorántnét - jelöli. Szerinte nemcsak róluk van szó, hanem a nemzeti radikalizmus jövőjéről.

Úgy vélte, nem logikus, hogy ha az általa képviselt politika "nem eléggé cuki", akkor országgyűlési képviselőként miért volna ugyanaz az irányultsága megfelelő. "Ezért joggal feltételezzük, hogy mi lesz a következő lépés ellenünk" - jegyezte meg.

Novák Előd kérdésre leszögezte: nem terveznek kilépni a pártból és nem tudnak arról, hogy bárki el kíván indulni az elnök kihívójaként.

Megkérdezték arról is, hogy felesége Dúró Dóra valóban lemond-e a betöltött tisztségeiről. Azt felelte, valóban megfogalmazódott benne, hogy visszaadja parlamenti bizottsági elnöki, frakcióvezető-helyettesi és egyéb pártmegbízatásait, de bízik benne, hogy rendeződik a helyzet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×