eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Juhász Árpád önmérsékletre int

Geológusként alapvetően változtatta meg a gondolkodását a fenntarthatóság - állítja Juhász Árpád, aki a témahét megnyitóján tart előadást a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjainak. Személyes példáján szeretné bemutatni, hogy a mindennapokban miként élhetünk környezettudatosabban, és úgy véli: a kulcsszó az önmérséklet.

„Amikor születtem – lévén, hogy 80 éves vagyok –, az a fogalom, hogy fenntarthatóság még nem létezett. Senki nem számolt ezzel. Ráadásul amikor megszülettem, még nem egészen két milliárd ember élt a Földön, most pedig már 7 és fél milliárd felé közelít. Akkoriban sokkal kevesebben használták azt a sok földi jót, amiből mi most egyre nagyobb falatokat harapunk ki – beleértve a termőföldet, a vizet, a tiszta levegőt” – idézte fel a geológus.

„Amikor geológiát végeztem az egyetemen, akkor a vas és acél országa időszakában éltünk. Én is azonosultam azzal a filozófiával, hogy a legfontosabb dolog minél több nyersanyagot kitermelni, legyen minél több kőolaj, földgáz, kőszén” - részletezte.

„A hetvenes évek környékén érkeztek Magyarországra azok az első könyvek, amelyek engem is elgondolkodtattak, és amelyek hatására nagyon lassan átestem egy belső átalakuláson, metamorfózison. Így egy geológus is a különböző bányászati beavatkozásokkal vagy a fosszilis energiahordozók elégetésével kapcsolatos tevékenységét áthangolhatja, figyelhet magukra a károkra, figyelhet arra is, hogy milyen negatívumok születhetnek ebből” - fogalmazott Juhász Árpád.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mi lehet az a hívó szó, amiből a gyerekek is megértik ennek a fontosságát, úgy válaszolt, hogy meglátása szerint azt a mohóságot, hogy a világban mennyire a pénz játssza a fő szerepet, ők is észlelik, és azt, hogy mennyire a technikai civilizációnak az új vívmányai állnak reflektorfényben.

„És ha csak arra fel tudom hívni a figyelmüket, hogy nagyon apró dolgokkal is lehet befolyásolni azt, hogy a Föld és az ember viszonya milyen, akkor ezt 7 és fél milliárd emberre kivetítve hatalmas pozitív változásokat lehet generálni” - mondta.

„Én például a lakókörnyezetemben olyan apró változtatásokat tettem, mint hogy körbeszigeteltem az öreg, több mint száz éves házamat, hogy lehetőleg ne szökjön belőle a hő. Mindenütt energiatakarékos izzók vannak, valóban benyomom este a tévékészüléken, hogy ne csak a távirányítóval kapcsoljam ki. A kertemben olyan lombos fákat ültettem, amelyek télen és kora tavasszal – amíg nincsenek lombok – átengedik a napfényt, így hozzájárulnak a házam pozitív hőmérlegéhez, nyáron viszont a lombjaikkal a túlzott melegtől, a napsugárzás közvetlen hatásától megvédik a házamat. Az ereszemből pedig minden fám tövéhez vezettem egy-egy csövet, hogy az esővíz minél hatékonyabban eljusson ezeknek a gyökérzetéhez” - osztotta meg tapasztalatait.

Így általában az önmérséklet és a kicsit visszafogottabb életvitel szerepelnek a kulcsszavaink között – összegezte a felelős és fenntartható gondolkodás tanításának fő üzenetét Juhász Árpád geológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×