Ecuadorban már több mint 230 halálos áldozata van a földrengésnek - a nap hírei

InfoRádió
2016. április 17. 21:30
A kirekesztés ma is fenyegető veszélyeire figyelmeztettek az Élet menete rendezvény szónokai. 100 százalékos vasárnapi pótlék visszaállítását követeli a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.

A kirekesztés ma is fenyegető veszélyeire figyelmeztettek az Élet menete rendezvény szónokai. Emellett a keresztények és a zsidók összefogásának fontosságát hangsúlyozták a budapesti Szent István-bazilika előtti téren. A rendezvény fő szónoka, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Röhrig Géza színész, költő, a Saul fia című film főszereplője volt. Az idén első alkalommal közösen szóltak az emlékezőkhöz a történelmi egyházak képviselői.

A boldoggá avatott Salkaházi Sára nővérre emlékeztek a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeumnál. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Kertész Imre Nobel-díjas író gondolatmenetét ismertetve kifejtette: nem lehet beérni annyival, hogy a holokausztban nem volt semmi racionális.

Növeli a nyugdíjak értékállóságát a tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése - erősítette meg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal a Kossuth Rádióban azt mondta: a kormány 100 milliárd forintot szán a lakástámogatások növelésére és beindul a nemzeti otthonteremtési közösség is. A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról elmondta: nőtt a forgalom és a foglalkoztatottság a kiskereskedelemben, de a multiktól nem sikerült a kisebb cégek felé terelni a vásárlókat, és az emberek sem fogadták el a tilalmat, ezért döntött a kormány az intézkedés visszavonásáról.

Nem tartja megoldhatónak a vasárnapi nyitvatartást a dolgozók jelenlegi létszámával a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviselet részvételével tartott demonstráció után Sáling József a 100 százalékos pótlék visszaállítását és önkéntes alapú vasárnapi munkavégzést követelt. Az érdekképviseleti vezető emellett azt is szeretné, hogy a pihenőnapok közül legalább kettő vasárnapra essen. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kereskedelemben dolgozók többsége minimálbérért, vagy szakmunkás bérminimumért dolgozik.

Átfogó javaslatcsomagot nyújt be hétfőn a parlamentben az MSZP a vasárnap dolgozó munkavállalók védelmében. Lukács Zoltán alelnök közölte: a cél, hogy az érintettek 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a jelenlegi 50 százalékos helyett. Párttársa, Nyakó István úgy vélte: a Fidesz csak jogilag lépett vissza a vasárnapi boltzártól, és az MSZP folytatja az aláírásgyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz.

Jogi garanciákat tartalmaz az a törvényjavaslat, amelyet a kormány készít elő az olcsóbb internet-szolgáltatás szabályozására. A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos az M1-en azt mondta: jövőre kötelezik a szolgáltatókat a jelenleginél olcsóbb internet-előfizetési alapcsomag bevezetésére. Deutsch Tamás szerint ezzel csaknem 10 százalékkal kell kevesebbet fizetni az internetért, így akár egyhavi előfizetési díjat is megtakaríthatnak az előfizetők.

Ecuadorban a legutóbbi adatok szerint 233-an haltak meg a szombati földrengésben. A 7,8-es erősségű földmozgás után a kormány számos térségben szükségállapotot rendelt el, mozgósította a rendőrséget és a nemzeti gárdát a közrend fenntartására. Az epicentrumhoz közeli 40 ezres lélekszámú Pedernales város polgármestere közölte, az egész település összeomlott. A rengéseket érezni lehetett az epicentrumtól 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is.

Csaknem 400 földrengés rázta meg 3 nap alatt Japán dél-nyugati részét. A csütörtökön kezdődött földrengéssorozatban 41 ember halt meg, 2 ezer ember megsérült. A rengések közül több a Richter-skálán mért 7,3-es erősséget is elérte. Kumamoto prefektúrában gyakorlatilag leállt a tömegközlekedés, 80 ezer háztartásban nincs áramszolgáltatás, 380 ezer épületben pedig ivóvíz. Japán délnyugati részén áll a járműgyártás és a termelés várhatóan a jövő héten sem indul újra.

Nem jött létre megállapodás a termelés befagyasztásáról a kőolaj-kitermelő országok Dohában tartott találkozóján. A Reuters értesülései szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez tartozó országok közölték OPEC-en kívüli tárgyalópartnereikkel: előbb a szervezeten belül kell megegyezni a termelés korlátozásáról, lehetőleg júniusig.

Csaknem 1 millió járművet hív vissza ellenőrzésre a General Motors. A 2014-2015-ben gyártott Chevrolet Silverado és GMC Sierra 1500 autókat a biztonsági övek rögzítésének esetleges hibája miatt kell átvizsgálni. Ebből fakadó baleset még nem történt. A visszahívott autók többségét, csaknem 900 ezret az Egyesült Államokban, 142 ezer pedig más országokban értékesítettek.