Volt is sztrájk, meg nem is

Infostart
2016. április 15. 12:07
Az InfoRádió tudósítói ellentmondásos hangulatról számoltak be a mai pedagógussztrájkot követően.

Reggel 8 és 10 óra között országszerte több iskolában sztrájkoltak a tanárok. Sok budapesti és vidéki intézmény azonban az április 20-ra hirdetett, egésznapos akcióra készül.

A PDSZ elnöke az InfoRádióban korábban azt mondta, jogszerű a figyelmeztető sztrájk és a KLIK kérésének megfelelően minden iskola nyitva tart.

Az InfoRádió tudósítói több fővárosi és egy győri iskolából jelentkeztek be.

Az ország egyik legnépszerűbb intézménye, a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium teljes üzemben működött. 8 óra után nem sokkal futottak, illetve rollereztek be az utolsó diákok. A tanároktól azt tudta meg az InfoRádió, hogy tanárok és diákok kisebb része az iskola nagytermében gyűlik össze és filmvetítéssel tölti a kétórás időszakot, majd folytatódik az oktatás.

Az 1. és 2. kerületi iskolák környékén is úgy tűnt, minden a megszokott rendben zajlott, a gyerekek autókból ugrottak ki vagy nagy táskákkal baktattak az iskolába. Volt olyan iskola, ahol két ember állt és várt. A Törökvészi úti iskolánál egy ember a kabátján sálként egy kockás inget viselt.

Az, hogy történik valami, szinte biztos – fogalmazott az InfoRádió tudósítója, de nem vonultak úgy ki az iskola elé, mint a legutóbbi alkalommal tették. Néhány szülő elmondta, praktikus tanácsokkal látták el a gyerekeiket, mit tegyenek, ha nem lenne tanítás.

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium előtt nem sztrájkolt senki, ennek az is oka, hogy ma és holnap ott tartják a Szép magyar beszéd verseny országos döntőjét, így fel sem merült munkabeszüntetés lehetősége. Jövő hét szerdán viszont lesznek, akik sztrájkoknak majd, előzetesen a hetvenfős tanári kar negyede jelezte, hogy részt venne a demonstrációban. Úgy tudják, hogy a többi megyei intézmény sem csatlakozott a mai demonstrációhoz, ők is inkább a jövő heti egésznapos akciót helyezik a középpontba.

A Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnázium igazgatója 7 óra után nem sokkal azt mondta, lesz sztrájk, részlegesen tanítani is fognak, de megoldják, hogy aki szeretne, demonstrálhasson. Diákok érkeztek feketében, azt mondták, szimpatizálnak a tanárokkal, nem készültek lazításra, még dolgozatot is fognak írni. Olyan diák is volt, aki semmit nem tudott a sztrájkról.

A Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Gimnázium egyik tanára is azt mondta, sztrájkolnak, és megmutatta azokat a virágokat, amelyeket a március végi polgári engedetlenségi akció keretében ültettek.

A budapesti Városmajor Gimnáziumba is feketeruhás, a tanárokkal szimpatizáló diákok érkeztek, megtartják a figyelmeztető sztrájkot, majd a tanórákat is. Néhány késve érkezett diák azt mondta, biztosan tudják, bizonyos tanárok fognak sztrájkolni. 8 óra után megkezdődött a tornaóra, diákok futottak és előkerült a kosárlabda is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Volt is sztrájk meg nem is
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást