Egy év alatt sportdoktori?

InfoRádió
2016. április 9. 08:13
Sajtóértesülések szerint a sportedzők egy év alatt szerezhetnek doktori fokozatot. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a trénereknek is a korábbi feltételeket kell teljesíteniük.

A Testnevelési Egyetem rektora azt javasolja, egy év alatt szerezhessenek könnyített tudományos fokozatot a testedzők. A Népszabadság információi szerint a Magyar Rektori Konferencia megbízásából egy új, speciális sporttudományi doktori fokozatszerzési rendszer kialakításáról írt tervezetet Mocsai Lajos.

 Az InfoRádió megkereste Mocsai Lajost és a tervezet készítésében részt vevő Magyar Rektori Konferenciát, de nyilatkozatot egyik fél sem adott. A testület annyit közölt, hogy egyelőre dolgoznak a javaslaton. A tervek szerint a sportolók is ugyanolyan doktori fokozatot kaphatnak, mint mások, ugyanolyan követelményrendszernek kell megfelelniük.

 A Népszabadság eközben arról is írt, hogy az eddigi sporttudományi fokozattal szemben az új fokozatszerzési eljárás attól speciális, hogy a jelölt mind­össze egy év alatt megszerezheti a sportdoktori címet a doktori pályázat benyújtásától számítva a döntés meghozataláig. Ez jelentős enyhítés volna a követelményrendszerben.

A fokozatszerzés főbb kritériumai, hogy a jelölt osztatlan vagy mester képzésben diplomát szerzett, rendelkezik legalább egy középfokú nyelvvizsgával, hosszú időn át kimagaslóan eredményes sportszakmai tevékenységet folytatott, illetve a doktori pályázata lezárásaként megvédi doktori tanulmányait.

A lap a birtokába került tanulmányra hivatkozva kiemelte, hogy a speciális sporttudományi doktori fokozatszerzésre irányuló eljárás lefolytatását úgy kell ütemezni, hogy a teljes eljárás a kérelem benyújtásától számított egy éven belül döntéshozatallal lezárható legyen. A Népszabadság ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre csak tervezetről van szó, így nem biztos, hogy az illetékes magyar szervek akkreditálnak egy olyan doktori eljárást, amely egy évig tart.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sportedzők doktori fokozata
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást