eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nincs információ Magyarország konkrét terrorfenyegetettségéről

Nincs információ arról, hogy Magyarországon konkrét terrortámadást terveznének - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület szerdai, részben zárt ülése után a sajtónak.

Molnár Zsolt ugyanakkor hozzátette: az a fenyegetés viszont hiteles, amely szerint egy dzsihadista szervezet Portugáliától Magyarországig terjedően akarja egész Európát félelemben tartani. Ezzel együtt a terrorkészültség, terrorveszélyeztettség nem változott.

A testület tagjai elmondták: a szolgálatok is megerősítették, hogy fals volt az az egyik lengyel napilapban megjelent információ, mely szerint a CIA lengyel városok és Budapest elleni terrorcselekményre figyelmeztettek.

A nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői is azt mondták, a szolgálatok hazai és nemzetközi szinten is együttműködnek egymással. Mirkóczki Ádám (Jobbik) "életszerűtlennek" nevezte, hogy egy ilyen információt a CIA ne osztott volna meg a magyar szervekkel. Kiemelte, a terrorizmus olyan közös ügy, amelyben a nemzeti érdekek minimálisak. Azt is elmondta: a magyar titkosszolgálatok mellett a nemzetbiztonsági bizottság tagjai is betekinthetnek a külföldi szakszolgálatok által küldött jelentésekbe.

Ezzel együtt a nemzetbiztonsági bizottság tagjai a terrorveszélyeztettség kapcsán felhívták a figyelmet, hogy komoly biztonsági kockázatot fog jelenteni, ha Irak és Szíria területéről hazatérnek Európába a dzsihadista szervezetek soraiban harcoló emberek.

Molnár Zsolt azt hangsúlyozta: ők nem a menekültek, több ezer európai uniós állampolgár van köztük.

Mirkóczki Ádám és Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke viszont arról beszélt, hogy ez a veszély a tömeges illegális migrációval is összefügg. Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott: "nem minden bevándorló terrorista, de minden terrorista bevándorló". A jobbikos politikus szerint az eddigi merényletek is bevándorlókhoz köthetők, akkor is ha második, illetve harmadik generációs bevándorlók.

A bizottság fideszes alelnöke kiemelte: a szolgálatok nem tudnak róla, hogy magyar állampolgárként, vagy magyar dokumentumokkal bárki is csatlakozott volna a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez. Németh Szilárd szerint ezért a biztonság garantálása érdekében kiemelten fontos, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy betelepítsék vagy visszatoloncolják a bevándorlókat Magyarország területére.

A nemzetbiztonsági bizottság szerdai zárt ülésén a Belügyminisztérium és a szakszolgálatok mellett a Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője is tájékoztatta a testületet a hétvégén a kormányzati informatikai rendszereket ért támadásról.

Molnár Zsolt azt mondta: "komoly" támadás érte a kormányzati informatikai rendszereket, de - mint kiemelte - adatlopás, adatvesztés nem történt.

Németh Szilárd azt mondta: csak minimális károkozás történt, a kormányzati szolgáltatások nem bénultak meg, használhatók a honlapok és a kormányzati internethozzáférés is biztosított. A vizsgálatok még tartanak, de - mint a fideszes képviselő elmondta - azt már tudni lehet, hogy pontosan mikor és milyen célpontokra irányultak a támadások.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja ennek kapcsán azt emelte ki: ez az eset is rávilágított arra, hogy a kibervédelem egy olyan terület, amelyre fontos áldozni.

Molnár Zsolt és Szél Bernadett is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Választási Irodánál február 23-án történt incidens ügyében még tart a nyomozás, de az már kiderült, hogy több büntetett előéletű ember is volt azok között, akik a szocialista Nyakó Istvánt akadályozták népszavazási kérdésének leadásakor.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×