Kik tanulnak meg legkönnyebben magyarul?

InfoRádió
2016. április 2. 13:51
Megtanulható a magyar nyelv - olvasható egy cserediák szervezet felmérésében. Az AFS Nemzetközi Csereprogram nemzeti igazgatója szerint a japán, német és török diákok kifejezetten gyorsan megtanulják a magyar nyelvet.

„Évente 100-120 diák hozzánk az alapítványunkon keresztül, őket kérdeztük meg, mennyire nehéz megtanulni a nyelvünket. A felmérést szeretnénk évente megismételni” - mondta Bangáné Jarecsni Rita.

Amikor a diákok hozzánk érkeznek, egyáltalán nem tudnak magyarul, az első két-három hónapban még kevésbé tudnak bekapcsolódni a tanórákba, decemberben van áttörés, januárban már kommunikálnak, május környékén pedig már nyelvvizsgát is tesznek, a legtöbben közép- vagy felsőfokú magyar nyelvvizsgával mehetnek haza. Vannak persze különbségek az egyes országokból érkező diákok között, a japánok és a németek nagyon szorgalmasak, ezért jól megtanulnak magyarul. A törökök és az olaszok könnyen tanulják a nyelvünket. Az Ázsiából érkező diákok boldogulnak nehezebben – emelte ki az AFS Nemzetközi Csereprogram nemzeti igazgatója.

Bangáné Jarecsni Rita hozzátette, a magyar diákok, attól függően, hogy melyik országba mennek, általában jól megtanulják annak az országnak a nyelvét, ahol eltöltenek egy évet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megtanulható a magyar nyelv
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást