eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla

Vasárnapi pihenőnap - Az NVB és az NVI is feljelentést tesz a székháznál történtek miatt

Feljelentést tesz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházánál február 23-án történtek miatt - erről egyhangúlag döntött csütörtöki ülésén a testület. Az NVI elnöke, Pálffy Ilona az ügyben már kedden feljelentést tett a rendőrségen.

Február 23-án délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdősi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.

Az NVB csütörtöki ülésén az MSZP delegáltja, Litresits András javasolta, hogy a bizottság tegyen büntetőfeljelentést a székháznál - az épületben és az épület előtt - történtek miatt.

Közölte, az NVB-nél az ügyben nem érintett senki jobban, és nem mehetnek el szó nélkül a történtek mellett. Hozzátette: a választási iroda, valamint a választási bizottság az egész ország demokratikus működésére nagy hatással van.

Hangsúlyozta: kell, hogy legyen következménye az ügynek, mert megítélése szerint súlyos bűncselekmény történt. Fontos, hogy kiderüljön, miért voltak itt a kopaszok - jelentette ki.

A delegált jelezte azt is, sajnálatosnak tartja, hogy - bár kérte - nem kapta meg a február 29-i ülésre a külső kamera felvételeit, csak március 2-án, mert ha korábban megkapja azokat, akkor elmondta volna, hogy "a kopaszok hajnalban mappákat osztogattak és ennek jelentősége van".

Bozsóki Éva elnökhelyettes jelezte: ha megteszi a bizottság a feljelentést, akkor annak csak szimbolikus jelentősége lehet, hiszen több mint húsz feljelentés érkezett már ebben az ügyben a nyomozóhatósághoz. Mint mondta, a rendőrség valószínűleg semmivel nem jár el körültekintőbben az NVB által megtett feljelentés, mint a többi esetében.

Tóta Áronné választott tag az ülésen úgy fogalmazott: ha a február 29-i ülésen - ahol elbírálták Nyakó István és Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését, illetve megtekintették a benti kamerák felvételeit - "egy szóval is említésre kerül", hogy a kinti felvételek "tartalmaznak olyan momentumot, ami érdekes lehet a bizottság számára, biztos azt szavaztam volna meg, hogy nézzük meg a felvételeket, és annak fényében hozhatta volna meg döntését a bizottság". Hozzátette: az ügy érdemi elbírálása szempontjából lényegtelen, hogy ki mikor érkezett, de a "dossziéosztogatást" érdekesnek nevezte.

Fábián Adrián választott tag szerint a bizottságnak törvénysértés esetén kezdeményeznie kell az eljárást, ez nem választás kérdése.

A bizottság végül az ülésen egyhangúlag úgy döntött, megteszi a feljelentést.

Patyi András, az NVB elnöke azt mondta: a feljelentés megtétele lehet, hogy szimbolikus, de egyértelmű jelzés arra, hogy a bizottság ezt a magatartást nemcsak a választási eljárás alapelvei, a népszavazási törvény, de a büntetőjog szabályai szerint is elfogadhatatlannak tartja.

Azt mondta, a bizottságot a jóhiszeműség vezette, amikor a benyújtást követően három napon belül döntött a népszavazási kérdésekről, a benyújtás körülményei miatt benyújtott kifogással együtt. Hozzátette: a testületet ugyancsak a jóhiszeműség és a népszavazási eljárásról szóló törvény vezette, amikor a benyújtás közvetlen előzményeit vizsgálta.

Az NVB ugyanakkor nem vette napirendjére Litresits Andrásnak azt a javaslatát, hogy tárgyaljanak a február 23-án történtek "nyitott kérdéseiről".

A bizottság döntése után a Nemzeti Választási Iroda az MTI érdeklődésére azt közölte, az iroda elnöke, Pálffy Ilona már kedden feljelentést tett a február 23-án az épület előtt és az épületben történtek miatt az Országos Rendőr-főkapitányságon, ismeretlen tettes ellen.

Emlékeztettek arra: a Kúria március 3-án megjelent döntésében rögzítette, hogy akadályozták Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát a népszavazási kezdeményezése benyújtásában. Az NVI elnöke ezt követően döntött a feljelentés megtételéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×