eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Török Gábor: Az emberek beletörődtek a korrupcióba

Török Gábor szerint a Fidesz mindaddig nyertes lesz a következő választásokon, amíg nem lesz egy olyan politikai erő, amely magához tudja vonzani a kormányváltást kívánó szavazókat. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában az oktatást, az egészségügyet és a korrupciót nevezte az ellenzék legfőbb témáinak.

„Szerintem az ellenzék mára megtalálta a muníciót:

oktatás, egészségügy, korrupció

– ez az a három terület, amelyek a Fidesz-kormány legnagyobb támadási felületét adják.

Ezek azok a témák, amiket a Fidesz próbál a migrációval elrejteni és elleplezni. Ez egy klasszikus politikai küzdelem és majd az idő eldönti, hogy ennek kapcsán a választók mit fognak gondolni” - fogalmazott Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette: nem mindegy, hogyan tesszük fel a kérdést.

„Ha most idehívnánk szavazókat, és hosszan beszélnénk velük a migrációról és arról, hogy milyen veszélyeket rejteget, talán a Fideszre szavaznának. Ha utána idehívnánk ugyanezeket a szavazókat, és hosszan beszélnénk velük az oktatás helyzetéről, a magyar egészségügyről és arról, hogy helyesnek tartják-e azt a zsákmányszerzést és klientúraépítést, ami most zajlik, könnyen lehet, hogy mégsem szavaznának a Fideszre” - hangsúlyozta az elemző.

Török Gábor szerint a média napirendjén nagyon jelentős szeletet hasít ki a korrupció, ráadásul nem csak kevesek által olvasott politikai napilapokban vagy televíziókban.

„Nincs olyan nap, hogy ne erről szólnának a hírek. Ez pedig befolyásolja és meghatározza a választói gondolkodást, nem véletlen, hogy ezzel kapcsolatban médiapolitikai küzdelmek zajlanak. De ezt nagyon nehéz megváltoztatni, hiszen az ellenzék is ráérzett - gondoljunk csak Vona Gábor és Orbán Viktor parlamenti csörtéire, vagy Juhász Péter ezzel kapcsolatos törekvéseire.

Az elemző úgy véli azonban, más kérdés, hogy erről a választók mit gondolnak.

„Egy tanulságos felmérés azt mutatta, hogy amikor a közvélemény kialakítja politikai véleményét, akkor nem veszik figyelembe a korrupció mértékét. Ez nem azt jelenti, hogy az emberek nem gondolják, hogy létezik, épp ellenkezőleg, meg vannak győződve róla, hogy van korrupció. Sőt ebben a felmérésben a Fideszt jelentősen korruptabb pártnak tartják, mint a szocialista pártot, pedig ez nem így volt 6-8 évvel ezelőtt” - hangsúlyozta Török Gábor.

Mint mondta, az emberek problémának látják a korrupciót, de azt gondolják, hogy ezen nem lehet változtatni, és már nem is veszik figyelembe, amikor döntenek.

„Fontos felmérés volt, mert megmutatta, hogy mennyire lehet hatásos a korrupcióval való politika. Nem véletlen, hogy az egészségügy és az oktatás, vagyis a magyar közállapotok kérdése nagyobb hatást gyakorol a választói gondolkodásra, csak sokkal nehezebb ezekben értelmezhető politikai mondanivalót megfogalmazni, mint azt mondani, hogy lopnak” - jegyezte meg Török Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×