eur:
394.14
usd:
369.94
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Török Gábor: Az igazán veszélyes az, ha civilek tiltakoznak

„Van oka tartani a kormánynak a pedagógusok elégedetlenségi akciójától” – mondta Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. Az elemző hozzátette: az akcióból politikai mozgalom nem fejlődhet ki, de néhány civilnek lehetőséget biztosíthat arra, hogy feltűnjön a politikai térben.

„A pedagógusok elégedetlenségi akciója klasszikus politikai akció, amelyben a szervezők részben szakpolitikai, részben politikai változást szeretnének, ugyanakkor korábban a Kossuth téren kormányváltó iránya is volt a tüntetésnek” - mondta Török Gábor.

Hozzátette: a kormány közben azt szeretné, ha csak néhány elégedetlenkedőt látnánk az akció mögött, akik tiltakoznak ahelyett, hogy tárgyalóasztalhoz ülnének.

„Bár egyes közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a tanárok mögött ott áll a társadalom egy része, az ilyen tiltakozó akciók eddig rendszerint kifulladtak. Ennek ellenére a kormánynak mégis van oka tartania az akciótól, hiszen az igazán veszélyes az, amikor konkrét politikai oldalhoz nem köthető civilek tiltakoznak” - fogalmazott az elemző.

Mint mondta, az ilyen megmozdulások sokkal veszélyesebbek, mint a parlamenti csaták.

„A tanárok a kormányzat 2010 óta tartó oktatási reformját szeretnék eltörölni és a centralizációt megszüntetni. Nem a Klik a legfőbb probléma, hanem a kormány oktatásirányítási modellje. Ezek látszólag olyan követelések, amelyek megbeszélhetők tárgyalóasztal mellett, de úgy látszik, a tanárok azt feltételezik, hogy tárgyalással nem tudnak eredményeket elérni” - hangsúlyozta Török Gábor.

Az elemző szerint a politikai célok elérésének számtalan útja létezik, különböző eszközök felhasználásával – most pedig csupán annyi történik, hogy a tanárok kihasználják az erejüket.

„Sokan hittek abban, hogy civilekből politikai entitások vagy politikai mozgalmak születhetnek, de ebből szerintem nem születik politikai mozgalom. Az akció mégis képes ártani a kormánynak, és lehetőséget biztosíthat arra, hogy néhány civilt később politikai szerepben is láthassunk” - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×