Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ne hagyja otthon az esernyőjét kedden! Jól jöhet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedden eleinte kevés lesz a felhő, több órára kisüt a nap, majd erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és többfelé valószínű zápor, elsősorban keleten helyenként zivatar is lehet.

Éjszaka nyugat felől megvastagszik, majd hajnaltól csökken a felhőzet, szórványosan várható eső.

Hétfőn a déli, délnyugati szél az Alpokalján és a Kisalföldön megélénkül. Kedden a szél a Dunántúlon északnyugatira, északira fordul, megélénkül, helyenként megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lesznek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 14 és 20 fok között alakul.

Európa nyugati területei fölött több középpontú ciklonrendszer helyezkedik el, emiatt arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontrendszer mentén gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, a ciklonrendszer hátoldalán pedig záporok, Izlandon hózáporok fordulnak elő.

Szintén ciklonok és frontjaik okoznak felhős, többfelé csapadékos időt kontinensünk keleti tájai fölött. Ugyanakkor a két alacsony nyomású rendszer között az Ural északi részétől a Keleti-Kárpátokon át egészen a Balkán-félszigetig anticiklon húzódik. Területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet még mindig sokfelé elmarad az ilyenkor megszokottól, Észak- és Kelet-Európában többnyire 3 és 11, másutt 12 és 18 fok között alakul, csak a Pireneusi-félsziget déli részén mérnek melegebbet, ott a délutáni órákra 20, 23 fok közé melegszik fel a levegő.

Kedd estig a Kárpát-medence fölé a fent említett ciklonrendszer előoldalán nyugat felől eleinte nedves, enyhe, majd kissé hűvösebb, szárazabb, labilisabb léghullámok érkeznek.