eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Péterfalvi: Nincs valódi vagyonnyilatkozat

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a NAV-val vizsgáltatná és ellenőriztetné a politikusok vagyoni helyzetét. Péterfalvi Attila az InfoRádiónak azt mondta: a parlamenti nyilatkozatok erre nem alkalmasak, ugyanis az Országházban leginkább a politikai érdekek érvényesülnek.

"A politikusi vagyonnyilatkozatok megléte nagyon fontos a demokratikus jogállam szempontjából. De kérdés, hogy az a fajta rendszer, amely ma Magyarországon működik, mennyire hatékony" - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Hozzátette: ha bárki hozzá akar nyúlni a rendszerhez, vád érheti, hogy a nyilvánosságot akarja korlátozni, pedig erről szó sincs.

"Számomra elsősorban nem a politikusok vagyonnyilatkozatának valódisága és hitelessége a kérdés. A vagyonnyilatkozat fontos kötelezettség, de az alapvető kérdés az, hogy kinek mi köze van ahhoz, hogy mi van a tulajdonomban, amikor megválasztanak engem egy pozícióra? Az én álláspontom szerint ez nem közérdekű adat, de nem is "közérdekből nyilvános". A közérdekből nyilvános adat azt jelenti, hogy arra vagyok elszámoltatható, ami a közfeladatommal kapcsolatos vagyonom" - hangsúlyozta Péterfalvi Attila.

Mint mondta, a másik probléma az elszámoltatási rendszer.

"Bár lehet a vagyonnyilatkozatokból csemegézni és vagyonnyilatkozati eljárásokat is folytathatunk, ami a parlamentben folyik: az politika, nem valódi elszámoltatás. Alkalmasabb lenne az elszámoltatásra egy hatóság, például az adóhatóság, amely minden állampolgár minden pénzmozgásáról jogszerűen tudhat. Mivel nem ez a rendszer alakult ki a Magyarországon, ezért minden változtatás a jelenlegi szabályokon valószínűleg nagyon érzékeny terület.

"Pedig hatásosságában, eredményességében és a magánszféra tekintetében a jelenlegi konstrukció nem megfelelő. Ez az én magán- és hivatalos véleményem. De ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi szabályok módosítását kezdeményezném, hiszen ez sokkal nagyobb volumenű feladat" - fogalmazott Péterfalvi Attila az InfoRádiónak.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×