eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elhunyt Pozsgay Imre volt államminiszter - a nap hírei

Több embert őrizetbe vettek és további terroristákat azonosítottak a párizsi és brüsszeli rajtaütésekben a hatóságok. Magyarország elkötelezett a kvóta per végig vitelében - közölte az Igazságügyi Minisztérium. Elhunyt Pozsgay Imre volt államminiszter, a Kádár-korszak egyik jelentős politikusa.

Õrizetbe vettek Brüsszelben három embert a Franciaországban meghiúsított terrortámadás ügyében. A főügyészség közlése szerint az előállítottak kapcsolatban álltak a csütörtök éjjel indított műveletben őrizetbe vett hat ember közül hárommal. Két embert Németországban is őrizetbe vettek. A belga fővárosban a keddi brüsszeli robbantás-sorozat után újabb terroristákat azonosítottak. Francois Hollande francia államfő szerint felszámolás alatt áll az a hálózat, amely elkövette a tavaly novemberi párizsi és a keddi brüsszeli merényleteket, de léteznek további, veszélyt jelentő csoportok.

Magyarország elkötelezett a kvóta per végig vitelében - jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál közölte: az Európai Unió bíróságához benyújtott keresettel sikerült megakadályozni az állandó betelepítési kvótát, amelyről egyébként is jól látható, hogy a gyakorlatban nem működik. Az államtitkár azután beszélt erről, hogy csütörtök éjfélkor lejárt az a határidő, amíg az unió tagállamai és az Európai Bizottság beavatkozhattak abba a kvótaperbe, amelyet Magyarország indított még tavaly december 3-án a luxembourgi bíróságon a belügyi tanács szeptemberi döntése ellen.

Több választási részletszabály is módosulhat, de a választási törvény átfogó megváltoztatására nem lehet számítani 2018-ig - hangzott el egy a témában rendezett konferencián. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a lehetséges változások között példaként említette, hogy a 2 százalékos eredményt el nem érő pártokkal - az egyéni jelöltekhez hasonlóan - visszafizettetik az állami támogatást. Az MSZP, az LMP és az Együtt politikusai jelezték, alapvető kifogásaik vannak a jelenlegi választási rendszerrel szemben.

Országos igazgatói konferenciát hívott össze az oktatásról jövő péntekre az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Kossuth Rádióban elmondta: azt szeretné, ha az országos értekezletet regionális fórumok követnék. A cél az, hogy mindenkihez eljussanak az információk arról, mit szeretne elérni a kormány. Megjegyezte: a fórumra több mint háromszáz intézményvezetőt szeretne meghívni Budapestre, a Magyar Tudományos Akadémiára.

Majdnem ezer szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei rezidensi ösztöndíjprogramokra. Az egészségügyért felelős államtitkárság közleménye szerint így már több mint 3400 rezidens maradt Magyarországon. A szakorvosjelöltek és a kórházi-klinikai területen dolgozó szakgyógyszerész-jelöltek havonta nettó 100-200 ezer forint körüli juttatásban részesülnek.

Nemzeti vagyonnal való gazdálkodásról van szó a nemzeti bank és alapítványai esetében - közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila az InfoRádiónak azt mondta: nem tud elveszni az alapítványokhoz átkerülő pénzek közvagyon jellege. A közvagyon közérdekű adat így nyilvánosnak kell lennie, ez korlátozható, például üzleti titokra hivatkozva, de kivenni a közvagyon fogalma alól nem lehet, az alkotmányellenes lenne. Ennek kimondására ugyanakkor csak az alkotmánybíróságnak van hatásköre.

Elmarad a Volán-szakszervezetek húsvét hétfőtől meghirdetett ötnapos sztrájkja - tudta meg az Inforádió a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnökétől. Baranyai Zoltán elmondta, hogy csütörtök délután kezdték a tárgyalásokat a tulajdonossal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, és elfogadható bérajánlatot kaptak. Az MNV új javaslata szerint a havi 190 ezer forint alatt kereső dolgozók fizetése 5 százalékkal, míg a magasabb keresetűeké majdnem 3 és fél százalékkal emelkedne 2016. január 1-jétől visszamenőleg. Emellett a cafeteria-keretek összegének emelésére is lehetőség lesz. A tárgyalások folytatódnak a jövő héten.

Több milliárd forint túlórapótlékot fizet ki három évre visszamenőlegesen a MÁV-csoport tízezer munkavállalójának - közölte a VDSzSz Szolidaritás. A közlemény szerint a munkáltatóval kötött egyezség alapján a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója vállalta, hogy a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott vasutasoknak a három éves elévülési határidőig visszamenőleg átutalják az eddig kifizetetlen, elmaradt munkabéreket.

Elhunyt Pozsgay Imre volt államminiszter, egyetemi tanár. A Kádár-korszak egyik jelentős politikusa 82 éves volt. 1976 és 1980 között kulturális, majd 1982-ig művelődési miniszter. 1982 és 1988 között a Hazafias Népfront Országos Tanácsa titkára, 1988 és 1990 között államminiszter. 1987. szeptemberben részt vett a lakiteleki találkozón, 1989. január 28-án pedig ő nevezte elsőként az állampárti politikusok közül népfelkelésnek 1956. október 23-át. A rendszerváltáskor a Magyar Szocialista Párt egyik alapítója és első elnökségének tagja volt. Az 1990-ben lépett ki az MSZP-ből, 1997-ben az MDF szakértője lett, 2010-ben Pozsgay Imre volt az egyik politikus, akit Orbán Viktor felkért az új alaptörvény kidolgozására.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×