Elhunyt Pozsgay Imre volt államminiszter - a nap hírei

Infostart
2016. március 25. 22:08
Több embert őrizetbe vettek és további terroristákat azonosítottak a párizsi és brüsszeli rajtaütésekben a hatóságok. Magyarország elkötelezett a kvóta per végig vitelében - közölte az Igazságügyi Minisztérium. Elhunyt Pozsgay Imre volt államminiszter, a Kádár-korszak egyik jelentős politikusa.

Õrizetbe vettek Brüsszelben három embert a Franciaországban meghiúsított terrortámadás ügyében. A főügyészség közlése szerint az előállítottak kapcsolatban álltak a csütörtök éjjel indított műveletben őrizetbe vett hat ember közül hárommal. Két embert Németországban is őrizetbe vettek. A belga fővárosban a keddi brüsszeli robbantás-sorozat után újabb terroristákat azonosítottak. Francois Hollande francia államfő szerint felszámolás alatt áll az a hálózat, amely elkövette a tavaly novemberi párizsi és a keddi brüsszeli merényleteket, de léteznek további, veszélyt jelentő csoportok.

Magyarország elkötelezett a kvóta per végig vitelében - jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál közölte: az Európai Unió bíróságához benyújtott keresettel sikerült megakadályozni az állandó betelepítési kvótát, amelyről egyébként is jól látható, hogy a gyakorlatban nem működik. Az államtitkár azután beszélt erről, hogy csütörtök éjfélkor lejárt az a határidő, amíg az unió tagállamai és az Európai Bizottság beavatkozhattak abba a kvótaperbe, amelyet Magyarország indított még tavaly december 3-án a luxembourgi bíróságon a belügyi tanács szeptemberi döntése ellen.

Több választási részletszabály is módosulhat, de a választási törvény átfogó megváltoztatására nem lehet számítani 2018-ig - hangzott el egy a témában rendezett konferencián. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a lehetséges változások között példaként említette, hogy a 2 százalékos eredményt el nem érő pártokkal - az egyéni jelöltekhez hasonlóan - visszafizettetik az állami támogatást. Az MSZP, az LMP és az Együtt politikusai jelezték, alapvető kifogásaik vannak a jelenlegi választási rendszerrel szemben.

Országos igazgatói konferenciát hívott össze az oktatásról jövő péntekre az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Kossuth Rádióban elmondta: azt szeretné, ha az országos értekezletet regionális fórumok követnék. A cél az, hogy mindenkihez eljussanak az információk arról, mit szeretne elérni a kormány. Megjegyezte: a fórumra több mint háromszáz intézményvezetőt szeretne meghívni Budapestre, a Magyar Tudományos Akadémiára.

Majdnem ezer szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei rezidensi ösztöndíjprogramokra. Az egészségügyért felelős államtitkárság közleménye szerint így már több mint 3400 rezidens maradt Magyarországon. A szakorvosjelöltek és a kórházi-klinikai területen dolgozó szakgyógyszerész-jelöltek havonta nettó 100-200 ezer forint körüli juttatásban részesülnek.

Nemzeti vagyonnal való gazdálkodásról van szó a nemzeti bank és alapítványai esetében - közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila az InfoRádiónak azt mondta: nem tud elveszni az alapítványokhoz átkerülő pénzek közvagyon jellege. A közvagyon közérdekű adat így nyilvánosnak kell lennie, ez korlátozható, például üzleti titokra hivatkozva, de kivenni a közvagyon fogalma alól nem lehet, az alkotmányellenes lenne. Ennek kimondására ugyanakkor csak az alkotmánybíróságnak van hatásköre.

Elmarad a Volán-szakszervezetek húsvét hétfőtől meghirdetett ötnapos sztrájkja - tudta meg az Inforádió a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnökétől. Baranyai Zoltán elmondta, hogy csütörtök délután kezdték a tárgyalásokat a tulajdonossal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, és elfogadható bérajánlatot kaptak. Az MNV új javaslata szerint a havi 190 ezer forint alatt kereső dolgozók fizetése 5 százalékkal, míg a magasabb keresetűeké majdnem 3 és fél százalékkal emelkedne 2016. január 1-jétől visszamenőleg. Emellett a cafeteria-keretek összegének emelésére is lehetőség lesz. A tárgyalások folytatódnak a jövő héten.

Több milliárd forint túlórapótlékot fizet ki három évre visszamenőlegesen a MÁV-csoport tízezer munkavállalójának - közölte a VDSzSz Szolidaritás. A közlemény szerint a munkáltatóval kötött egyezség alapján a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója vállalta, hogy a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott vasutasoknak a három éves elévülési határidőig visszamenőleg átutalják az eddig kifizetetlen, elmaradt munkabéreket.

Elhunyt Pozsgay Imre volt államminiszter, egyetemi tanár. A Kádár-korszak egyik jelentős politikusa 82 éves volt. 1976 és 1980 között kulturális, majd 1982-ig művelődési miniszter. 1982 és 1988 között a Hazafias Népfront Országos Tanácsa titkára, 1988 és 1990 között államminiszter. 1987. szeptemberben részt vett a lakiteleki találkozón, 1989. január 28-án pedig ő nevezte elsőként az állampárti politikusok közül népfelkelésnek 1956. október 23-át. A rendszerváltáskor a Magyar Szocialista Párt egyik alapítója és első elnökségének tagja volt. Az 1990-ben lépett ki az MSZP-ből, 1997-ben az MDF szakértője lett, 2010-ben Pozsgay Imre volt az egyik politikus, akit Orbán Viktor felkért az új alaptörvény kidolgozására.