eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fontolgatja a kormány a vasárnapi nyitvatartást? - lapszemle

A Népszabadság értesülései szerint már puhatolóznak kiskereskedelmi láncoknál a kormány részéről a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának hatásairól. A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy a tavalyinál lassabb ütemben nőhet idén a magyar gazdaság, s a forint az év végére gyengébb lehet, mint most.

Vizsgálatot rendelt el az egészségügyért felelős államtitkár egy beteghalállal végződött márciusi eset ügyében - írja a Népszabadság. A vizsgálattal azt szeretnék tisztázni, hibázott-e valamelyik intézmény. Ha nem történt hiba, és csak a véletlenek okolhatók az esetért, a vizsgálat alapján akkor is kiderülhet, miként lehet elkerülni, hogy ilyen bizonytalan legyen a mentésre szorulók kórházi elhelyezése - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán a lapnak.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy legyűrte engedély nélkül működő, internetes sportfogadásokkal foglalkozó külföldi riválisait a Szerencsejáték Zrt., immár az állami cégé a hazai piac kétharmada. Az állami cég tavaly 28 milliárdos forgalmat ért el a sportfogadási területen, miután az adóhivatal az elmúlt két évben mintegy 350 illegális fogadóoldal működését akadályozta meg.

Egyre több gyerek marad ki az iskolából - közli a Magyar nemzet. Az iskolarendszerből kihulló fiatalok között több a fiú mint a lány, a falvakban élők pedig sokkal inkább veszélyeztetettek, mint a városiak - egyebek mellett ez olvasható a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, e témában született tanulmányában.

Akkumulátorgyár telepítését tervezi a Samsung a Pest megyei Gödön - közli a Magyar Idők a körzet országgyűlési képviselőjére hivatkozva. Tuzson Bence a lapnak elmondta, hogy a Samsung korábban képcsőgyárat üzemeltetett a telephelyen és bár az ipari trendek változásával ezzel a tevékenységgel felhagyott a koreai cég, a gyárat megtartotta.

A szemétszállítás központosításával kapcsolatos kormányzati intézkedések azonnali felfüggesztését követelik a hulladékgazdálkodási szakma képviselői - írja a Magyar Nemzet a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökére hivatkozva. Az új rendszert április elején kívánja beindítani a kormányzat, a hulladékgazdálkodási szakma petíciója szerint azonban a tervezett lépések szakmai, jogi és társadalmi értelemben is aggályosak, a megadott határidőn belül végrehajthatatlanok.

A Népszabadság értesülései szerint már puhatolóznak kiskereskedelmi láncoknál a kormány részéről a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának hatásairól. A kormányoldalon ugyanis szinte biztosra veszik, hogy Erdősi Lászlóné zárva tartás melletti kezdeményezése elbukik a Kúrián. A lap forrásai úgy látják, hogy a visszakozás kisebb presztízsveszteség lenne a kormánynak, mint egy vesztes népszavazás.

Az eltérő monetáris politikai irányvonalak és kamatpálya-várakozások következtében a dollár-index 2014-2015 folyamán mintegy 20 százalékot emelkedett, ez a folyamat azonban a portfolio szerint most megszakadni látszik. A dollár további erősödésének könnyedén gátat szabhat a Fed márciusi kamatdöntő ülésén hangoztatott lassabb kamatemelési ciklus.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy a tavalyinál lassabb ütemben nőhet idén a magyar gazdaság, s a forint az év végére gyengébb lehet, mint most - közölték az Erste Bank elemzői. A régió gazdaságai azonban szerintük profitálnak a globális gazdasági ciklus jelenlegi fázisából, az alacsony nyersanyagárak és a stabil árfolyamok segítenek nekik, hogy az eurózónánál magasabb növekedést produkálhassanak.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×