Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Napilapok a brüsszeli terrortámadásokról - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Népszabadság jegyzetében azt írja, ahogy a franciák, a britek, a spanyolok, úgy a belgák sem hagyják magukat. A Magyar Nemzet publicistája szerint mi magyarok sem vagyunk védtelenek vagy érinthetetlenek.

Valamennyi ma reggel megjelent országos politikai napilap és bulvárlap is több oldalas riportban számol be a keddi brüsszeli terrortámadásokról. A lapok képekkel és helyszíni beszámolókkal tarkított riportokkal mutatják be, hogyan sokkolta Európát a bombasorozat. A Népszabadság jegyzetében azt írja, ahogy a franciák, a britek, a spanyolok, úgy a belgák sem hagyják magukat. A Magyar Nemzet publicistája szerint mi magyarok sem vagyunk védtelenek vagy érinthetetlenek, Budapesten is ugyanolyan kockázatos élni, mint bárhol máshol Európában. A Magyar Hírlap szerint Európának erőt kell végre felmutatnia, míg a Magyar Idők vezércikke azt emelte ki, hogy a jogszabályok hálójából az öreg kontinens képtelen kikászálódni, épp azért, mert öreg és elvakultan hisz saját felsőbbrendűségében.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy két hónap alatt 238-ról 307-re emelkedett a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma. Ám még riasztóbb, hogy a lista hamarosan százas nagyságrenddel növekedhet. A szakemberek szerint hatvanas évekbeli körülmények várják a fiatalokat, és bár minden évben van igény a letelepedési és praxisjog-vásárlási támogatásra, a teljes, 750 millió forintos keretösszeget sosem sikerül felhasználni.

Túlterhelte a német rendőröket a bevándorlás - írja a Magyar Idők. A hatóságok munkatársai idén februárig több mint 2,7 millió túlórát teljesítettek. A leghosszabb szolgálat arányaiban a rohamrendőrség tagjaira hárult, akik fejenként átlagosan 185 órával dolgoztak többet, ami 40 órás munkahét esetén több mint egy hónap túlteljesítést jelent.

Marius Lazurca lesz Románia új budapesti nagykövete - értesült a Magyar Nemzet. Alexandru Victor Miculát, a román külképviselet korábbi vezetőjét februárban hívták vissza, és nevezték ki külügyi államtitkárnak az új kormányban. A negyvennégy éves Lazurca budapesti kinevezése előtt a Moldovai Köztársaságban volt nagykövet.

A Magyar Idők szerint nehéz helyzetben lehetnek az almatermelők az európai túltermelés miatt. A lap kiemelte, hogy a tej és a sertés után most az almánál okoz gondokat az európai túltermelés, az orosz embargó nyomán bennragadt lengyel alma az utóbbi hetekben ugyanis ellepte a piacot, ezért a gyümölcs ára még a tavalyinál is alacsonyabb szintre kerülhet.

A Népszabadság arról készít összeállítást, hogy Emlékem Simándy Józsefről hirdettek irodalmi pályázatot az operaénekes születésének századik évfordulója alkalmából. A lapban ennek apropóján a legendás tenorra emlékeznek egykori barátai és pályatársai.

Gazdasági lapszemle

Hetvenhétmilliárdos fejlesztést indít a kecskeméti Mercedes-gyár - írja a Magyar Idők. A lap szerint a következő két évben egy karosszériaüzemet építenek fel a meglévő üzemcsarnok mellé. A beruházás mintegy 77 milliárd forintba kerül.

A Magyar Nemzet arról közöl összeállítást, hogy zökkenőmentes a magyar húsvéti bárányok kivitele, a 16-27 kilogrammos állatokra folyamatos a kereslet, túlnyomórészt olasz kereskedők vásárolják. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a kilogrammonkénti bárányárak már februárban 50, a húsvéti szezonban pedig 100 forinttal voltak alacsonyabbak a karácsonyinál.

A Portfolio arról közöl összeállítást, hogy Magyarország még mindig reménykedik a 177 milliárd forintnyi uniós támogatásban vagy legalább egy részében az úgynevezett aszfaltkeverőügy kapcsán, amelyet a Bizottság még 2013. decemberében állított le. Nem lehet tudni, hogy mikor zárul le az uniós eljárás, 2017. márciusáig, azaz a programok zárásáig születhet döntés.

A Napi.hu arról ír, hogy hosszú távú befektetői megállapodást kötött egymással az oroszországi Kaluga megye kormányzósága, és a Sanatmetal oroszországi leányvállalata, melynek 51 százalékban tulajdonosa a Sanatmetal Kft. A befektetés értéke 220 millió rubel. A megépülő gyár traumatológiai, ortopédiai, gerinc és fogászati implantátumok gyártásával foglalkozik majd.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ