Bakondi: Csak a gyanús eseteket ellenőrizzük

Infostart
2016. március 23. 17:21
A magyar állampolgárok nem számíthatnak fokozott ellenőrzésekre, a rendvédelmi szervek munkatársai csak a gyanús eseteket vizsgálják a brüsszeli merényletek miatt - mondta az InfoRádiónak a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

"A reggeli órákban összeült az Operatív Törzs a Belügyminisztériumban, amelyen a Miniszterelnök úr és a biztonságért felelős szervezetek vezetői is részt vettek. Ezen áttekintettük azokat az információkat, amelyekkel most rendelkezik Magyarország" - ismertette Bakondi György.

Elmondta, hogy nem befejezett az információk feldolgozása, számos pont még nem világos.

"Ilyen a terroristák mozgásával, felkészültségével, a robbanószerkezetek előállításával, a helyszínek kiválasztásával kapcsolatos információk. Világossá tettük azt is, hogy nem véletlenül Brüsszelt érte a támadás, ami az Európai Unió központja. Ilyen értelemben nemcsak Belgiumot támadták meg, hanem az Európai Uniót. Az Európai Unió minden tagállama bizonyos saját jogrendszeréhez igazodó módon, de szigorított intézkedéseket léptetett életbe a biztonság fokozására." - részletezte.

"A szigorított biztonsági intézkedések fenntartásáról döntött a Miniszterelnök úr az Operatív Tanács ülésén" - közölte Bakondi György.

Elmondta: "jelenleg a migrációs válsághelyzettel kapcsolatos intézkedési sor van érvényben, ami elsősorban a tömeges illegális migráció feltartóztatásával és az ezzel kapcsolatos határbiztonsági kérdésekkel kapcsolatos."

Bakondi György emlékeztetett, hogy a keddi terrorcselekményt követően döntött a miniszterelnök az addigi hármas fokozatú terrorkészültség kettes fokozatúra emeléséről. A négy fokozatú skála legalacsonyabb szintje a négyes fokozat.

"Az országos rendőrfőkapitány elrendelte Magyarországon a fokozott ellenőrzést a határátkelő helyeken, a közterületeken és a közforgalmú járműveknek. Ez azonban az általános közbiztonsági mértéket nem haladja meg. A TEK embereinek nem céljuk, hogy újabb ellenőrzésekkel zaklassák a magyar lakosságot. A gyanús körülményeket, személyeket, járműveket ellenőrzik, és szükség szerint reagálnak azokra a cselekményekre, amelyek a rendvédelmi szervek beavatkozását igénylik" - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást