Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az EU bel- és igazságügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozása Brüsszelben - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Azonosították a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőit Belgiumban. Kiutasították a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők tavaly nyáron - közölte a török elnök.

Azonosították a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőit Belgiumban. A helyi közszolgálati adó szerint a rendőrség által el-Bakraoui néven ismert két fivér egyik tagja a repülőtéren, a másik pedig a metróban robbantott. A harmadik merénylő a belga Najim Laachraoui, a második repülőtéri öngyilkos merénylő - közölte egy belga rendőrségi forrás az AFP francia hírügynökséggel.

Rendkívüli tanácskozást tartanak az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei csütörtökön Brüsszelben - jelentette be a holland elnökség. A tárcavezetők áttekintik a terrorizmus elleni harc jegyében eddig meghozott intézkedések végrehajtását, és esetleges további lépéseket mérlegelhetnek.

Kiutasították a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők tavaly nyáron - közölte a török elnök. Recep Tayyip Erdogan elmondta, hogy Törökország tavaly júliusban jelentést küldött az Iszlám Állam harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de azok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és később szabadon engedték a férfit.

Rómában kiemelt biztonsági készültség mellett készülnek a hatóságok a Húsvétra. Megerősítették az olaszországi repülőterek, pályaudvarok, metróállomások védelmét, ahol az eddiginél is több fegyveres katonát és rendőrt látni. A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa húsvéti programja nem változik.

Nagy-Britanniában nem változott a terrorkészültségi szint, de a stratégiai fontosságú pontokon szigorodott az ellenőrzés. A szigetországban továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent.

Továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a keddi brüsszeli merényleteknek bármilyen német vonatkozásai lennének - mondta a német belügyminisztérium szóvivője. A német hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket, így megerősítették a repülőterek, pályaudvarok védelmét, és megerősítették a Benelux-államokkal közös határszakaszok ellenőrzését.

Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel a határokon Magyarország - jelentette be miniszterelnök. Orbán Viktor az operatív törzs reggeli ülése után azt mondta: a megbeszélés résztvevői áttekintették a brüsszeli terrorakciók utáni biztonsági helyzetet, és meghozták a szükséges intézkedéseket. A kormányfő közölte: megmarad a kettes terrorfokozat és a Terrorelhárítási Központ teljes riadója, illetve fokozott a rendőri készültség Magyarország egész területén, valamint továbbra is érvényben marad a migrációs válsághelyzet.

Indokoltnak tartják a brüsszeli robbantások után elrendelt kettes fokozatú terrorkészültséget az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke azt mondta: nincs arra utaló információ, hogy a brüsszelihez hasonló merényletre készülnének Magyarországon, ugyanakkor minden európai országban fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség.

A Takarékbank elemzői szerint az idén 2 és fél százalékra lassulhat a gazdasági növekedés, 2017-re azonban 3,1 százalékra gyorsulhat. A bank első negyedéves makrogazdasági előrejelzésében azzal számol, hogy az infláció az idén 1,1 százalék lesz, jövőre 2,6 százalékra emelkedik. Az államháztartás nettó megtakarítói pozíciója hosszú évek óta a legjobb, az államadósság tovább csökkenhet.

Kismértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom januárban az egy évvel korábbihoz képest. A KSH jelentése szerint a naptárhatással kiigazított adat 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Visszavonja a Pedagógusok Szakszervezete azt a kezdeményezést, hogy március 30-án délután 4 óra után fejezzék ki véleményüket a köznevelés helyzetéről a pedagógusok - közölte az elnök. Galló Istvánné azt mondta: a szabad véleménynyilvánításról továbbra is fenntartja álláspontját a szervezet, és nem mondott le a sztrájk megszervezéséről sem, ha nem sikerül megállapodni.

További rendőrök és menedékjogi szakértők felajánlását várja a tagállamoktól a Frontex ügyvezető igazgatója. Az uniós határvédelmi ügynökség ezt a migránsok Görögországból Törökországba való visszaküldésének gördülékeny megvalósításához kéri. Jelenleg a Frontex 734 dolgozója teljesít szolgálatot Görögországban, különösen a tengeren és az érintett szigeteken.