eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma

Fokozott ellenőrzést rendeltek el a budapesti reptéren és a metrókban

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly számolt be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése előtt újságíróknak.

A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást.

Kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a detonációknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

Legmagasabb biztonsági készültség a római repülőtéren

Angelino Alfano olasz belügyminiszter rendkívüli sürgősséggel összehívta az olasz nemzetbiztonsági tanácsot a brüsszeli robbantásokat követően.

Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is. A Brüsszelbe tartó és onnan érkező járatokat leállították. A merénylet ideje alatt felszállt Milánó-Brüsszel járat Liege-ben száll le. Az Alitalia olasz légitársaság bejelentette, hogy nincsen repülőgépe a brüsszeli légikikötőben.

"Lélekben és szívben Brüsszelben vagyunk, Európa szívében" - írta rövid üzenetében Matteo Renzi olasz miniszterelnök Twitter-fiókján a robbantások után néhány perccel.

Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken is

Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken, és fokozott határellenőrzést vezettek be a határokon, miután robbanás történt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a belga főváros központjában.

Megerősítették a párizsi Roissy repülőtér biztonságát

Megerősítették kedden a párizsi Charles de Gaulle (Roissy) repülőtér biztonságát a brüsszeli robbantások hírére - értesült az AFP francia hírügynökség a repülőtéri hatóságoktól.

"Biztonsági és megelőző intézkedéseket tettek a (Roissy) repülőtér mind a nyolc terminálján, (Párizs) két vasútállomásán a Brüsszelből érkező vonatokra vonatkozóan, valamint kutyás egységeket vezényeltek ezekre a helyekre" - közölte egy meg nem nevezett forrás.

Más európai nagyvárosokban, köztük Rómában és Frankfurtban is megerősítették a repülőterek és nagyobb közlekedési csomópontok biztonságát.

BM: Magyarországon magas terrorfokozatot léptettek érvénybe

Magyarországon a reggeli brüsszeli események elemzését és értékelését követően kettes, magas terrorfokozatot léptettek érvénybe - közölte az MTI-vel a Belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint Pintér Sándor utasította a Terrorelhárítási Központot, hogy a készültségi szintjét növelje meg, valamint a rendőrséget arra, hogy Magyarország nemzetközi repülőterein és a fővárosi metróállomásokon emelt szintű szolgálatot lásson el.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Parlamentben elmondta: a brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes fokozatát.

Kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a detonációknak.

Romániában megerősítették a repülőterek és nagykövetségek védelmét

A román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, "elővigyázatos" szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást.

"Európát érte terrortámadás, ez egy gyászos nap a civilizált világ számára" - állapította meg Klaus Iohannis államfő. A román elnök elítélte az erőszakos cselekményeket, együttérzéséről biztosította Belgiumot, és az ottani hatóságoknak felajánlotta Románia segítségét.

Dacian Ciolos román kormányfő szerint az eddigi információik szerint Romániát nem fenyegeti közvetlen veszély, és nincs román a brüsszeli támadás halálos áldozatai vagy sebesültjei között. Elmondta: a bukaresti hatóságok teljes szolidaritásukról biztosították a brüsszeli kormányt és az Európai Unió intézményeit, a Brüsszelben élő vagy ideiglenesen ott tartózkodó román állampolgárok számára pedig felajánlották a román nagykövetségen, illetve a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb segítségét.

A román Tarom légitársaság törölte öt keddi és szerdai brüsszeli járatát, de az ezekre váltott jegyeket elfogadják az Amszterdamba, Párizsba, Frankfurtba, Münchenbe vagy Londonba induló járatokon. A Tarom kedd reggeli brüsszeli járatát Amszterdamba irányították.

Megerősítik a lengyelországi repülőterek őrizetét

Megerősítik a lengyelországi repülőterek és pályaudvarok őrizetét a keddi brüsszeli terrorista merényletek után - közölték a varsói hatóságok. Beata Szydlo miniszterelnök a kormány biztonsági központjának (RCB) ülése után kijelentette: Lengyelországban egyelőre nincs fokozott terrorveszély.

"A legfontosabb a lengyel állampolgárok biztonsága" - mondta a miniszterelnök délelőtti rendkívüli sajtóértekezletén. Az RCB ezt követő tanácskozásán Mariusz Blaszczak belügyminiszter, Pawel Soloch, a Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) elnöke, valamint a fegyveres és a biztonsági erők legmagasabb rangú képviselői vettek részt.

A tanácskozást követően Beata Szydlo elmondta: a lengyel állampolgárok biztonságban vannak, az összes biztonsági szolgálat készenlétben van, ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. "Egyelőre nincs alapja annak, hogy fokozott terrorveszélyt hirdessünk ki" - jelentette ki a kormányfő.

A támadások utáni európai biztonsági helyzetet értékelve, Beata Szydlo hangsúlyozta: a szolidaritás mellett hatékony intézkedésekre is szükség van, mert a terroristák egyre vakmerőbben cselekednek.

A lengyelországi repülőtereken megerősítették a határőrök és más biztonsági tisztviselők jelenlétét, rendőrkutyákat is alkalmaznak, a repülőterek előcsarnokait, valamint a biztonsági ellenőrzésnek alávetett övezetet egyaránt felügyelik - közölte kedd délelőtt Agnieszka Golias, a lengyel határőrség szóvivője. Az utasokat arra kérték, hogy különös figyelemmel legyenek az esetleg elhagyott poggyászokra.

Az összes repülőtéren ugyanakkor a szokásos rendben, menetrend szerint zajlik a közlekedés.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×