eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megdöbbentek a magyar ügyészek

Az Ügyészek Országos Egyesülete (ÜOE) szerint okkal lehet tartani attól, hogy a jövőben hasonló esetek történhetnek, mint amilyen a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen volt szerdán, ezért az állam részéről konkrét intézkedésekre van szükség.

A szervezet elnöke, Matécsa Artemon által jegyzett, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben azt írták: az egyesület tagjai megdöbbenéssel értesültek arról a március 16-i esetről, amikor egy férfi megjelent a Kiskunhalasi Járási Ügyészség - Kiskunhalasi Járásbírósággal közös - épületében azzal a szándékkal, hogy megölje a vezető ügyészt. A férfi gépkarabélyt vitt magával, s abból lövések is eldördültek.

Az egyesület szerint okkal lehet tartani hasonló esetektől. Közölték, a szervezet együtt érez azokkal a kollégákkal, akiket hivatali tevékenységük kapcsán atrocitás ér. "Az igazságszolgáltatásban betöltött szerepe miatt az ügyész folyamatosan ki van téve különböző veszélyeknek" - tették hozzá.

Kiemelték, az ügyészek és a bírák biztonsága, védelme elsődlegesen az állam feladata, annak keretében jogszabályi háttérrel és anyagi forrásokkal biztosítani kell a szükséges szervezeti és személyi feltételeket. "Mindemellett elengedhetetlen a munkáltató hathatós intézkedése, de az ügyészi és bírói kar, az alkalmazottak tudatossága és együttműködése is", csak ezek együttesen vezethetnek a korszerű biztonság megteremtéséhez - áll a közleményben.

Az egyesület abban bízik: az eset rávilágít arra, hogy "az állam részéről konkrét intézkedések szükségesek, mivel az igazságszolgáltatás csak úgy lehet hatékony, ha az ügyészek/bírák hivatali feladataikat megfélemlítés, akadályoztatás, zaklatás terhétől mentesen, biztonságos körülmények között tudják ellátni".

A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken 30 napra elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. A férfit emberölés előkészületével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, valamint kényszerítés bűntettével gyanúsítják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×