eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jogszerűen sztrájkolhatnak a tanárok

Sztrájkolhatnak a tanárok, ha biztosítják a minimum szolgáltatást, vagyis vigyáznak a gyerekekre - mondta a munkajogász arra reagálva, hogy március 30-ra 1 órás sztrájkot - vagy ahogy a tanárok fogalmaztak: polgári engedetlenséget - hirdettek kedden a Kossuth téren. Kollonay Csilla szerint a polgári engedetlenség alkotmányjogi kategória, de a munkabeszüntetésre a tanároknak is van lehetőségük.

"Van arra bírósági döntés, hogy a törvény szerint megkívánt minimális szolgáltatás a gyerekfelügyeletre korlátozódik, és nem terjed ki az oktatásra. A sztrájkjog tehát abban áll, hogy a tanároknak meg kell oldaniuk a beérkező gyerekek felügyeletét, de nem kell tanítaniuk" - mondta Kollonay Csilla munkajogász az InfoRádiónak.

Hozzátette: az első alkalomra, tehát március 30-ra beígért sztrájk, a sztrájktörvény szerint is jogszerű, figyelmeztető sztrájk.

"Az oktatás egy szolgáltatás, amelynek a jogosultja a gyermek, rajta keresztül pedig a szülő, és ezért a szolgáltatásért felelősséget kell vállalni. De ez a munkáltató felelőssége és nem a sztrájkoló tanároké. Minden esetben, például egy közlekedési vállalatnál is, ha sztrájk van és engem emiatt valamiért nagyobb kár ér, valamilyen lényeges veszteséget szenvedek, akkor a közlekedési vállalatot perelhetem be, hiszen vele állok jogviszonyban. Jogilag, a szolgáltatás tekintetében a munkáltató és a szolgáltatást igénybe vevők, vagyis a gyerekek állnak jogviszonyban" - hangsúlyozta a munkajogász.

Mint mondta, ebből az következik, hogy fokozódik a munkáltató és a sztrájkoló alkalmazottak felelőssége azért, hogy megállapodással rendeződjön a helyzet, és ne menjen tovább olyan szituációig, amikor esetleg teljes oktatási napok maradnak el.

"Első látásra a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot terheli a felelősség, de nem tudni, hogy a döntéshozók közül valaki felelős-e. Tisztázni kellene, hogy kinek milyen jogosultsága van, adott esetben döntést hozni a követelések teljesítése tekintetében. Kérdés az is, ha térítés fejében póttanítási napot kell beiktatni, akkor erre a tanárok kötelezhetőek-e" - fogalmazott Kollonay Csilla munkajogász.

Kerestük az iskolafenntartót is, hogyan kezelik ezt a helyzetet, egyelőre nem kaptunk választ a megkeresésre.

Hanganyag: Sipos Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×