Törvényjavaslatot nyújt be a jegybanki pénzszórás megakadályozására az LMP

InfoRádió / MTI
2016. március 14. 14:30
Törvényjavaslatot nyújt be szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további közpénzszórásának megakadályozására az LMP - jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Schmuck Erzsébet azt mondta, Matolcsy György vezetése alatt a jegybank óriási hatalomra tett szert, "gyakorlatilag mindent megengedhet magának".

A nemzeti valuta évek óta tartó leértékelése és a devizahitelek forintosítása miatt több száz milliárd forintos a nyeresége, és ezt a jegybankelnök "úgy kezeli, mintha a saját vagyona lenne és nem közpénz" - tette hozzá.

Kezdeményezik, hogy - német mintára - a jegybank nyereségét osztalékként a központi költségvetésnek fizessék ki, emellett megszüntetnék az MNB alapítványait, és csak olyan cégekben lehetne tulajdonos a jegybank, amelyek működése az MNB alapfeladatainak ellátásához szükséges - közölte az LMP-s politikus.

Jelezte: indítványuk annak lehetőségét is kizárja, hogy a jegybank a befolyt bírság összegét meghaladó mértékben "jótékonykodjon", hozzátéve, a cél az, hogy a közpénzzel átláthatóan és felelősségteljesen kelljen gazdálkodni.

Schmuck Erzsébet kifejtette: Matolcsy György úgy értelmezi a jegybanktörvényt, hogy amit a törvény nem tilt, mindent szabad, ezért az elmúlt két évben óriási költekezésbe kezdtek. Több pénzt költöttek el műkincsvásárlásra, műemlékvásárlásra, egyedi jótékonysági támogatásokra és Matolcsy György unortodox gazdaságpolitikájának tanítása érdekében a felsőoktatás fejlesztésére, mint a közgyűjtemények vagy az oktatási kormányzat - emelte ki.

Az LMP-s politikus szerint a jegybankelnök megunta az MNB költéseivel és alapítványaival kapcsolatos kérdéseiket, ezért kérte a kormánytöbbségtől az utóbbiakkal kapcsolatos adatok titkosítását.