eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gulyás Gergely rehabilitálná Esterházy Jánost

Esterházy János gróf rehabilitációjának eddigi elmaradása a szlovák állam becsületén esett kiküszöbölendő csorba - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke vasárnap a felvidéki politikus emlékére rendezett budapesti ünnepségen.

Gulyás Gergely beszédében hangsúlyozta: Esterházy János a 20. századi magyar politika egyik legtiszteletreméltóbb személyisége, aki bármely nemzet számára példaképül szolgálhat. A "népéért életét is feláldozni kész közszolga" felmentése sokkal inkább érdeke az őt elítélő államnak, mint az erőszakot, rabságot és halált elszenvedett mártírnak.

Esterházy János (1901-1957) a szlovákiai magyarság két világháború közötti politikai vezetője volt, az egyetlen képviselő az akkori fasiszta szlovák törvényhozásban, aki nem szavazta meg a zsidók deportálásáról szóló törvényt. A háború után letartóztatták és a csehszlovák hatóságok átadták a szovjet titkosszolgálatnak. A szlovák Nemzeti Bíróság 1947-ben halálra ítélte a fasisztákkal való együttműködésért. Később elnöki kegyelemben részesült, rehabilitációja azonban eddig nem történt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×