Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az okostelefonok vannak a legnagyobb veszélyben!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lényeges szempont, hogy az okostelefonokon mire kattint rá az ember - figyelmeztetett Dózsa Imre, a UPC marketing és kommunikációs igazgatója. Az okoseszközök közül a mobiltelefon van a legnagyobb veszélynek kitéve, mert olyan adatokat tárolunk rajtuk, amelyeken nagyon nagy kárt okozhat egy esetleges hekkertámadás - fogalmazott Dobó Mátyás, a Telekom Product House igazgatója.
Fontos, hogy mire kattint az ember

"Rendkívül fontos, hogy az ügyfeleink számára biztonságos internetelérést biztosítsunk és olyan eszközöket kínáljunk, amiknek a segítségével mindenki, minden korosztály biztonságosan élhet a világháló lehetőségeivel. Így magát az internetelérést tesszük biztonságossá" - mondta Dózsa Imre.

"Ennek kapcsán már a belépéskor - tehát amikor telepítjük az eszközöket az ügyfeleinknek - elmondjuk, hogy hogyan kell a belépési gyári jelszót lecserélni, és ehhez segítséget is nyújtunk" - tette hozzá.

Hozzátette, hogy többféle modem és eszköz van, amivel az internetelérést biztosítja a UPC. A legújabbakban már van beépített tartalomszűrési lehetőség is, vagyis ott már keresőszavakra, konkrét webcímeket lehet tiltani vagy korlátozni.

"Emellett fontos az, hogy előfizetőink számára egy ingyenesen elérhető, közösségi wifi-hálózatot, egy wifi hotspot rendszert építettünk, ami már több mint 410 ezer ponton elérhető. Ez azért fontos, mert ez a publikus, ingyenes wifikkel szemben biztonságos elérést biztosít" - fogalmazott az igazgató.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az okostelefonokat megvédeni a hekkertámadásoktól, Dózsa Imre arra figyelmeztetett, hogy lényeges szempont, hogy az okostelefonokon mire kattint rá az ember.

"Ehhez pedig már szükség van egyfajta digitális tapasztalatra. Többféle olyan programunk van, amivel igyekszünk az időseket és a fiatalabb korosztályt edukálni arra, hogy milyen veszélyek leselkednek az interneten. Emellett a wifi-hozzáféréssel is igyekszünk olyan megoldásokat adni, amivel ezt biztonságossá tesszük" - mondta az InfoRádiónak a társaság marketing és kommunikációs igazgatója.

Az okostelefonok a legnagyobb veszélyben

"Az okoseszközök közül a mobiltelefon van a legnagyobb veszélynek kitéve, mert olyan adatokat tárolunk rajtuk, amelyeken nagyon nagy kárt okozhat egy esetleges hekkertámadás" - mondta az InfoRádiónak Dobó Mátyás, a Telekom Product House igazgatója.

"A mobiltelefonokon lehetnek olyan vírusok, programok, amelyek kártékony kódokat terjesztenek. Éppen ezért érdemes a rajta lévő operációs rendszert gyakran frissíteni" - tanácsolta az igazgató.

"Az internetes támadások száma, típusa folyamatosan növekszik, amely komoly károkat okozhat az internetező ügyfeleink számára. A vírusvédelmet egy telepíthető szoftver végzi, amely frissülve az általában az interneten terjedő vírusok és kártevők ellen védi a számítógépet" - közölte.

"A mobiltelefonon futó operációs rendszert a gyártó biztonsági szakemberei folyamatosan figyelik, és az új kártevőkkel, vírusokkal, különböző problémás kódokkal szembeni védekezéshez folyamatosan frissítik. Így a legfrissebb operációs rendszerek egyben a legbiztonságosabbak is. Ezért érdemes folyamatosan figyelnünk a frissítéseket" - részletezte a Telekom Product House igazgatója.

"Mi, mint szolgáltató alapvetően kliensalapú megoldásokat nyújtunk az ügyfeleinknek leginkább két területen. Az egyik nagyon fontos terület a gyermekek védelme: különböző gyermekvédelmi megoldásokat adunk. A másik pedig a különböző vírusvédelmi megoldások, amikkel a számítógépeinket tudjuk védeni" - közölte.

Dobó Mátyás szerint azért fontos a mobiltelefonunk védelme, mert azok sokkal többet tudnak rólunk, mint akár a legközelebbi rokonaink vagy barátaink.

"Tudja például, hogy hol vagyunk és ismeri a jelszavainkat. Most, hogy már lehet mobiltelefonról bankolni is, tudunk róla átutalásokat indítani, a mobiltelefon jóval fontosabb eszközünk a személyes biztonságunk szempontjából, mint például a televízió" - hangsúlyozta.

"Az okostévékkel kapcsolatosan jóval kevesebb biztonsági kérdés merül fel, mivel a televíziókkal jóval kevesebb érzékeny adatot tárolunk, rögzítünk, osztunk meg, mint a mobiltelefonunkon keresztül. Az okostévéknél az alapvető szoftveres beállítások általában elegendőek ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat" - tanácsolta a Telekom Product House igazgatója.

Hanganyag: Kálló Izabella