Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már csótánymentesen működik a pékség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csótányok miatt felfüggesztették a hatóságok egy pékség működését a XIII. kerületben - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője.

"A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága egy fővárosi pékségben tartott ellenőrzést, amelyen megállapította, hogy a raktárban, hűtőben és a feldolgozótérben is csótányok találhatók. Az üzemeltető nem vezetett semmilyen dokumentációt a termelésről, illetve voltak higiéniai problémák is; patkányirtószert találtunk a belső terekben, piszkosak voltak a berendezési tárgyak, emiatt azonnali hatállyal felfüggesztettük az egység működését. Két nap múlva helyreállított mindent az üzemeltető, engedélyeztük az újbóli megnyitást. A várható bírság összege százezres nagyságrendű lesz" - mondta el Helik Ferenc.

Hozzátette: "az üzletben lévő összes készterméket, illetve az összes olyan alapanyagot, amelynél nem volt nyomonkövetés, illetve vélhetően szennyeződhetett, megsemmisítették az ellenőrök. Ez majdnem három mázsa termék volt."

Az ellenőrzött pékségről a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője azt mondta: "ez egy külföldi tulajdonosi hátterű cég, Magyarországon bejelentett székhelye van és a többi jogszabálynak megfelelően működik."

Arról, hogy miért éppen itt ellenőrzött a hatóság, Helik Ferenc úgy fogalmazott "a Kiemelt Ügyek Igazgatósága sajátos módszerekkel dolgozik; előzetes adatgyűjtések, kockázatértékelések alapján, célzottan végzi az ellenőrzéseket."

"Minden élelmiszeripari vállalkozásnak egy arra szerződött céggel rendszeresen, egy meghatározott ütemterv szerint rovar-, rágcsálóirtást kell végeztetniük, itt ez megtörtént decemberben, de úgy látszik, nem volt elég hatékony" - hangsúlyozta a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője .

Hanganyag: Kálló Izabella