eur:
394.32
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Készpénzessé tenné a cafeteriát a kormány - a nap hírei

Washingtonba utazik március végén a miniszterelnök. Végső búcsút vettek Psota Iréntől a Farkasréti temetőben.

Készpénzesíti a cafeteriát 2017. január 1-jével a kormány - jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Orbán Viktor úgy fogalmazott: ez az egyetlen módszer, amely a gazdaság teljesítményénél nagyobb arányú bérnövekedést tesz lehetővé, de ez az összeg nem számít bele a nyugdíjba. A kettős bérrendszer intézményében van egy alap- és egy másik bér, amelyre azonban az állam nem szed járulékot. Ennek az a kockázata, hogy egyes magyar vállalkozók az alapbért felnyomják a második kategóriába.

Új döntési rendszert vezet be az uniós pályázatoknál a kormány - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a kabinet szerdai döntését ismertetve elmondta: a korábban kiszervezett pályázati döntési rendszert egy államigazgatási dolgozókból álló pályázatbíráló szaknévsor váltja fel. Hangsúlyozta: ez a szisztéma gyorsabb és átláthatóbb lesz.

Washingtonba utazik március végén a miniszterelnök. Orbán Viktor a nukleáris csúcstalálkozón vesz részt - tudta meg az InfoRádió Szemerkényi Réka, nagykövettől. Úgy fogalmazott: a meghívás különleges nemzetközi pozíciót, presztízst ad Budapestnek.

Az euroatlanti integráció lehetősége segítheti a nyugat-balkáni stabilitást - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Külügyi és Külgazdasági Intézet rendezvényén méltatta, hogy az észak-atlanti katonai szervezet meghívta Montenegrót a tagságra. Hangsúlyozta: a mostani új világrendben, amikor délről és keletről egyaránt kihívások érik a szövetséget, a bővítési politikát nemcsak fenn kell tartani, hanem gyorsítani is kell.

Elsősorban a balkáni országok illegális migrációval szembeni védekezéséhez juttatna uniós forrásokat Magyarország, a kormány ugyanakkor nem zárkózik el attól sem, hogy Törökország jelentős pénzügyi támogatást kapjon - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János ismertette, hogy a jövő heti európai tanácsi ülésen Magyarország önálló javaslattal él majd, ha az Európai Bizottság a jövő heti ülésre javaslatot tesz a kvótakérdésre és a menekültügy újjászervezésére.

Eddig 3 brit vállalattal kötött stratégiai együttműködést a magyar kormány és két újabbal kezdte meg a tárgyalásokat, de ezeket nem nevezte meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon jelenlévő mintegy 800 brit cég 50 ezer embert foglalkoztat. Hozzátette: a kabinet nagy hangsúlyt fektet a feldolgozóipari vállalatok támogatására és fontosnak tartja, hogy további külföldi beruházások valósuljanak meg ebben a szektorban.

A földárverések újraindulása óta eltelt egy hétben 27 ezer hektár állami földet vettek a gazdák 38 milliárd forint értékben - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta: március elejétől változatlan feltételekkel folytatódnak az árverések, a földeket a piaci árnál magasabb kikiáltási áron hirdették meg, és 140 ezer hektár állami földet értékesítenek. Szólt arról is, hogy március végéig az összes tartozását kifizeti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Kitért arra, hogy néhány héten belül kezdődik a 2017-es költségvetés vitája.

Az államháztartás hiány nélküli működését nevezte a költségvetés-politika jövőbeli céljának nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján közölte: az úgynevezett nullás büdzsének megfelelően indult el a jövő évi tervezet előkészítése.

A köznevelési kerekasztal szerint szükség van állami intézményfenntartóra az oktatásban, de annak struktúráját ősztől át kell alakítani. Az egy hónapja alakult fórum keddi ülésének résztvevői döntöttek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ finanszírozásának javításáról és megkezdték a tartozásának rendezését. Határoztak arról, hogy bővítik az iskolaigazgatók hatáskörét, rendezik a nem oktatói dolgozók jövedelmi rendszerét, a kerettantervet és a nemzeti alaptantervet is.

Jövő szerdán és csütörtökön módosíthatnak a diákok a középiskolai jelentkezésükön. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információ alapján a tanulóknak egy alkalommal lehetőségük van eredeti továbbtanulási szándékuk módosítására, a megjelölt intézmények sorrendjének változtatására. Ehhez módosító adatlapot kell kitölteniük általános iskolájukban. Új iskolát ugyanakkor már nem lehet megjelölni.

Két héten belül megkezdődhet a romos Hungexpo-épületek bontása a Városligetben. A Városliget Zrt. sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy az egykori irodaházak helyén 2018-ban nyílhat meg a Magyar Zene Háza. Horn Márton elmondta: a bontás után, várhatóan a nyár végén indulhatnak az új létesítmény mélyépítési munkálatai.

A főváros több pontján forgalomkorlátozások várhatók a március 15-ei állami ünnepségek miatt. Hétfőn és kedden az 1., az 5., a 8. és a 9. kerületben lesznek lezárások és terelések. Több helyen megállási tilalom lesz érvényben.

Végső búcsút vettek Psota Iréntől a Farkasréti temetőben. A február 25-én elhunyt kétszeres Kossuth-díjas színművészt több száz barátja, pályatársa, tisztelője kísérte utolsó útjára. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere beszédében azt mondta: Psota Irén szolgálattá nemesítette a hivatást, művészi teljesítményének minőségével varázsolta el és tartotta bűvkörében a közönséget, élővé tette a múltat, aktuálissá a régit. Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója pedig arra emlékeztetett, hogy Psota Irén tehetsége nem ismert műfaji korlátokat. Psota Irén 87 éves volt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×