Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áder János nyilatkozata a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A keményebb fellépést választotta Áder János a jegybanktörvény módosításával szemben, ugyanis előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal által szerdán kiadott nyilatkozatban. Az államfő szerint a jegybanki alapítványok közpénzzel gazdálkodnak, ezért is ellentétes az új módosítás az Alaptörvény rendelkezéseivel - számol be a Portfolio.

"Az elfogadott törvényt megvizsgálva megállapítottam, hogy a módosítások nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, ezért - eleget téve alkotmányos kötelezettségemnek - a mai napon kezdeményeztem a törvény szövegének alkotmánybírósági felülvizsgálatát" - olvasható a nyilatkozatban.

Azt is hozzáteszi, hogy a jegybanktörvény módosításának visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével. Ezért a törvény kihirdetése előtt ebben a kérdésben is az Alkotmánybíróság állásfoglalását kérte.

"Meghozott döntéseimben nagy súllyal esett latba, hogy hazánk Alaptörvénye a korábbi alkotmányhoz képest kiemelt figyelmet szentel a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos követelményeknek. Az Alaptörvény másik sarkalatos pontját a jogbiztonság alkotmányos védelme jelenti. A jogállamot épp az teszi szilárddá, ha bármely helyzetben és bármely pillanatban mindenki tisztában lehet azzal, hogy pontosan milyen törvényi előírásoknak kell megfelelnie, és milyen jogszabályok szerint kell eljárnia. Elnöki beiktatásomkor tett fogadalmam alkotmányos kötelezettségeim maradéktalan vállalását jelentette. Ahogy eddig, a jövőben is ahhoz az elvhez tartom magam, amit hivatalba lépésem első pillanatától képviselek: ha száz jó törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat aláírom, ha száz rosszat, mind a százat visszaküldöm. Az Alaptörvény 9. cikk (1) bekezdése ezt egyértelmű kötelezettségemmé teszi" - érvel Áder János.

A KEHI oldalára feltett, Lenkovics Barnabás Ab-elnöknek küldött államfői levélben Áder úgy vélekedik, hogy a jegybanktörvény módosításának rendelkezései az Alaptörvény több rendelkezésével ellentétesek.

Ebből a levélből kiderül: álláspontja szerint az MNB tulajdonában álló gazdasági társaságok és az MNB által létrehozott alapítványok közpénzzel gazdálkodnak. Ezzel ellentmond a kormánypárti érvelésnek, mely szerint az alapítványoknak átadott jegybanki vagyon elveszíti közvagyon jellegét.

És mint ilyen az Alaptörvény értelmében szerinte a közpénzre vonatkozó adatok közérdekű adatok. A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.

A jegybanktörvény módosításának visszamenőleges hatálya sem nyerte el Áder János tetszését. Az új törvény ugyanis a közérdekű adatokhoz való hozzáférést korlátozó rendelkezések alkalmazását rendeli el a folyamatban lévő ügyekben, valamint általános jelleggel minden, a törvény hatálya alá tartozó már létrejött adat tekintetében is - fogalmaz az államfő. Álláspontja szerint a jogkorlátozó rendelkezéseknek a folyamatban lévő ügyekben és a már korábban létrejött adatok tekintetében való alkalmazása sérti az Alaptörvényből következő jogbiztonság követelményét. Különös jelentőséget ad ennek az a körülmény, hogy megítélése szerint Alaptörvénybe ütköző rendelkezések visszamenőleges hatályú alkalmazásáról van szó.

"Ezért indítványozom, az Alkotmánybíróság állapítsa meg, hogy az elfogadott törvény ezen paragrafusa az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdését sérti" - zárul Áder levele.

Hasonló okból - a visszamenőleges hatály tilalma miatt - a postai szolgáltatásokról szóló törvény legutóbbi módosításának előzetes normakontrollját is kezdeményezte a köztársasági elnök az Alkotmánybíróságnál - áll a Portfolio cikkében. Az Országgyűlés kormánypárti többsége március 1-jén fogadta el mindkét változtatást.

Ez a harmadik eset, hogy Áder János előzetes normakontrollt kért, 2012 decemberében a választási eljárási törvény megszavazása után fordult a Alkotmánybírósághoz, majd 2015 májusában az állami földvagyonról szóló törvénymódosítás megszavazásának és egyes rendelkezéseinek vizsgálatára kérte a testületet.