Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kedden dönt a kormány a déli határ megerősítéséről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedden dönt a kormány az ország déli határán húzott kerítés megerősítéséről.

Bár az elmúlt napokon kevesebb mint 100 határsértőt vettek őrizetbe a magyar-szerb határszakaszon a rendőrök, múlt pénteken csaknem 250 migránst tartóztattak fel a hatóságok, mivel a balkáni útvonalon hatályba léptetett szigorítások óta ismét egyre többen próbálnak Magyarországon keresztül más uniós országokba jutni.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön számolt be arról, hogy a kabinet következő ülésén is foglalkoznak a migráció kérdéseivel.

"A déli határ mentén a befogadóhely létesítmények bezárásáról fogunk tárgyalni, a magyar-román határszakaszon az ideiglenes biztonsági határzár létesítéséről, a déli határszakaszon a válsághelyzet fenntartásával kapcsolatban és a már meglévő kerítésrendszer megerősítésével kapcsolatban, a különböző menekültügyi, migrációs tárgyú törvények és kormányrendeletek alkalmazhatóságát fogja a kormány ismét megvizsgálni."

A Magyar Honvédség - ha ilyen döntés születik - azonnal képes megkezdeni az ideiglenes határzár tovább építését - mondta nemrég Simicskó István honvédelmi miniszter.

"Mi erre készen állunk, a katonák felkészültek, azonnal meg tudjuk kezdeni a munkát. Nyilván a terepviszonyokat azokat, amennyire lehetővé teszi, tehát vannak olyan térségek ahol belvizes területek vannak, de nyilván a leges legfontosabb első lépésben valóban folytatni - ha ilyen lépés születik - a szerb-magyar határszakaszon kiépített kerítést Románia irányába."

Pintér Sándor belügyminiszter tegnap úgy vélte, hogy a 470 kilométeres román-magyar zöldhatár lezárása egyelőre nem aktuális.

"Abban a pillanatban, hogyha megjelennek és a román rendőrség és a román belügyi vezetés nem tudja ezt megakadályozni, akkor kerül ez előtérbe."

Az év első két hónapjában nagyjából háromezer migráns érkezett Magyarországra a déli zöld határon húzott kerítést átvágva.

Hanganyag: Sigmond Árpád