eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több gazdasági törvényt is módosított a Parlament

Az Országgyűlés módosította a tao- és a postatörvényt, illetve a jegybanktörvényt, valamint egy évvel elhalasztotta a kft-k törzstőkeemelésére adott határidőt.

117 igen szavazat mellett, 57 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés azt a módosítást, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy - adókedvezményért cserébe - üzleti eredményükből támogassák a budapesti olimpiai pályázatot író non-profit társaságot, évente összesen maximum 19 milliárd forinttal.

118 igen és 57 nem szavazattal, szintén tartózkodás nélkül fogadta el a Ház a postatörvény kormánypárti módosítását, amely a társaság üzleti érdekeire hivatkozva rögzíti, hogy semmilyen adat nem lehet közérdekű, amely aránytalan sérelmet okozna a Posta üzleti tevékenysége szempontjából. Az ellenzéki pártok azzal támadták a módosítást, hogy az ellehetetleníti a társasághoz érkező közérdekű adatigényléseket, a kormánypártok azonban ezt cáfolták a korábbi vita során.

175 igen szavazattal, ellenvetés nélkül fogadták el a képviselők a PTK módosítását, amely egy évvel elhalasztja az alapítványok és egyesületek létesítő okiratainak frissítésére, illetve a Kft-k törzstőkéjének minimum 3 millió forintra emelésére adott március 15-ei határidőt.

Emellett 118 igen és 58 nem szavazat ellenében az Országgyűlés rábólintott a jegybanktörvény csupán tegnap benyújtott módosítására. Az ellenzék által kritizált előterjesztés átírja a jegybanki eljárási határidőket, megduplázza a nemzeti bank vezetőinek fizetését és kivonja az információszabadságról szóló törvény hatálya alól a jegybank által alapított gazdasági társaságokat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×