Több gazdasági törvényt is módosított a Parlament

Infostart
2016. március 1. 15:15
Az Országgyűlés módosította a tao- és a postatörvényt, illetve a jegybanktörvényt, valamint egy évvel elhalasztotta a kft-k törzstőkeemelésére adott határidőt.

117 igen szavazat mellett, 57 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés azt a módosítást, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy - adókedvezményért cserébe - üzleti eredményükből támogassák a budapesti olimpiai pályázatot író non-profit társaságot, évente összesen maximum 19 milliárd forinttal.

118 igen és 57 nem szavazattal, szintén tartózkodás nélkül fogadta el a Ház a postatörvény kormánypárti módosítását, amely a társaság üzleti érdekeire hivatkozva rögzíti, hogy semmilyen adat nem lehet közérdekű, amely aránytalan sérelmet okozna a Posta üzleti tevékenysége szempontjából. Az ellenzéki pártok azzal támadták a módosítást, hogy az ellehetetleníti a társasághoz érkező közérdekű adatigényléseket, a kormánypártok azonban ezt cáfolták a korábbi vita során.

175 igen szavazattal, ellenvetés nélkül fogadták el a képviselők a PTK módosítását, amely egy évvel elhalasztja az alapítványok és egyesületek létesítő okiratainak frissítésére, illetve a Kft-k törzstőkéjének minimum 3 millió forintra emelésére adott március 15-ei határidőt.

Emellett 118 igen és 58 nem szavazat ellenében az Országgyűlés rábólintott a jegybanktörvény csupán tegnap benyújtott módosítására. Az ellenzék által kritizált előterjesztés átírja a jegybanki eljárási határidőket, megduplázza a nemzeti bank vezetőinek fizetését és kivonja az információszabadságról szóló törvény hatálya alól a jegybank által alapított gazdasági társaságokat.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást