Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szigorít-e az állatvédelmi törvényen a minisztérium?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Konzultál az állatvédőkkel az állatvédelmi törvény szigorítása miatt az Igazságügyi Minisztérium. Völner Pál államtitkár az InfoRádiónak elmondta: a jelenlegi szabályozás Európában az egyik legszigorúbb.

"Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy nagy társadalmi összefogás alakult ki az állatok védelme érdekében. Ezt a folyamatot a sajtóban megjelent kirívó esetek indukálták, amely demonstrációban is megnyilvánult két héttel ezelőtt" - emlékeztetett az igazságügyi államtitkár.

Elmondta: a minisztérium tanulmányozza, hogy a jogszabályok szigorítására vagy a keményebb betartására lenne szükség. Azt is vizsgálják, hogy hogyan tudnák a párbeszédet segíteni, és a kérdést a közvélemény számára is megnyugtatóan bemutatni.

Völner Pál szerint meg kell vizsgálni azt is, hogy a letöltendő szabadságvesztés bevezetése valóban abba az irányba mutat-e, ami a társadalmi elvárás, vagy pedig azon a területen is erősíteni kell.

"Az, hogy alapesetben két év - minősített esetben három év - letöltendő szabadságvesztést is ki lehet szabni, jól mutatja, hogy nagyon súlyos szankcióval fenyegetett deliktumról van szó, amiben a szabadság elvonása a legsúlyosabb. A jelenlegi büntetőjogi szabályozás Európában az egyik legszigorúbb" - közölte az igazságügyi államtitkár.

Hozzátette: a párbeszédbe szeretnénk bevonni az állatvédő szervezeteket, valamint átnéznénk az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt.

"Az állatvédő szervezeteknek bemutatjuk a saját szabályozásunkat, az uniós országok szabályozását, és az ott kialakult gyakorlatot összevetjük az ember elleni bűncselekmények büntetési tételeivel, az ezzel kapcsolatban kialakult gyakorlattal. Megnézzük, hogy mi a társadalmi igény, mi a szervezetek véleménye, és hogy kell-e finomítani a jelenlegi szabályozáson" - részletezte.

"Nem egy vad jogszabály-változtatási szándék vezet bennünket, de maga a kérdés olyan súlyú, és olyan társadalmi igényt jelent a számunkra, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül" - hangsúlyozta az államtitkár.

"Összehívunk egy munkacsoportot az érintett szervezetekkel és a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel, ott kellene kialakítanunk, hogy mi legyen a munka menetrendje, hogy ez ne egy minisztériumi diktátum legyen" - közölte Völner Pál.

Hanganyag: Kálló Izabella