eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szigorít-e az állatvédelmi törvényen a minisztérium?

Konzultál az állatvédőkkel az állatvédelmi törvény szigorítása miatt az Igazságügyi Minisztérium. Völner Pál államtitkár az InfoRádiónak elmondta: a jelenlegi szabályozás Európában az egyik legszigorúbb.

"Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy nagy társadalmi összefogás alakult ki az állatok védelme érdekében. Ezt a folyamatot a sajtóban megjelent kirívó esetek indukálták, amely demonstrációban is megnyilvánult két héttel ezelőtt" - emlékeztetett az igazságügyi államtitkár.

Elmondta: a minisztérium tanulmányozza, hogy a jogszabályok szigorítására vagy a keményebb betartására lenne szükség. Azt is vizsgálják, hogy hogyan tudnák a párbeszédet segíteni, és a kérdést a közvélemény számára is megnyugtatóan bemutatni.

Völner Pál szerint meg kell vizsgálni azt is, hogy a letöltendő szabadságvesztés bevezetése valóban abba az irányba mutat-e, ami a társadalmi elvárás, vagy pedig azon a területen is erősíteni kell.

"Az, hogy alapesetben két év - minősített esetben három év - letöltendő szabadságvesztést is ki lehet szabni, jól mutatja, hogy nagyon súlyos szankcióval fenyegetett deliktumról van szó, amiben a szabadság elvonása a legsúlyosabb. A jelenlegi büntetőjogi szabályozás Európában az egyik legszigorúbb" - közölte az igazságügyi államtitkár.

Hozzátette: a párbeszédbe szeretnénk bevonni az állatvédő szervezeteket, valamint átnéznénk az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt.

"Az állatvédő szervezeteknek bemutatjuk a saját szabályozásunkat, az uniós országok szabályozását, és az ott kialakult gyakorlatot összevetjük az ember elleni bűncselekmények büntetési tételeivel, az ezzel kapcsolatban kialakult gyakorlattal. Megnézzük, hogy mi a társadalmi igény, mi a szervezetek véleménye, és hogy kell-e finomítani a jelenlegi szabályozáson" - részletezte.

"Nem egy vad jogszabály-változtatási szándék vezet bennünket, de maga a kérdés olyan súlyú, és olyan társadalmi igényt jelent a számunkra, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül" - hangsúlyozta az államtitkár.

"Összehívunk egy munkacsoportot az érintett szervezetekkel és a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel, ott kellene kialakítanunk, hogy mi legyen a munka menetrendje, hogy ez ne egy minisztériumi diktátum legyen" - közölte Völner Pál.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×