eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jó, ha tudjuk, mit tehetünk, ha hibás a megvásárolt termék!

Mindig írásban kell jelezni a kereskedőnek, ha hibás az általunk vásárolt termék, mert ez lehet az alapja a fogyasztói panasznak - mondta a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője. Sokan még nem mennek el odáig, hogy szakértői véleménnyel is bizonyítsák igazukat.

"Ha bármit megveszek és látom, hogy hibás, akkor rögtön jeleznem kell a cégnek, hogy valami probléma van. Ezt mindenképpen e-mailben, írásban tegyük - hívta fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Kóródy Dávid elmondta: "ha erre nem válaszolnak vagy elutasítják a panaszunkat, a jogszabály szerint díjmentes javítást, cserét lehet kérni. Nagyon fontos, hogy a kereskedőnek ezt meg is kell tennie, ha nem tudja bebizonyítani, hogy a hiba akkor történt, miután átvettem a terméket. Akkor sem kell aggódni, ha nem garanciális terméket vásároltunk, mert az is élvez védelmet, csak picit kevesebbet. Általában a tízezer forint alatti értékű termékekre nincs egyéves jótállás, de van a hat hónapos többletvédelem."

A Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője kiemelte, hogy a fogyasztók nincsenek eléggé tisztában azzal, hogy mit lehet és mit nem lehet kérni.

"Nem lehet például rögtön visszakérni a pénzt, ha rossz a termék, kijavítást, kicserélést lehet kérni. Sokan azt mondják, hogy a kereskedő csak annyit vállalt, hogy levásárolhatja a terméket, de ha ez a fogyasztónak nem megfelelő, nem kell elfogadnia, a törvény ilyet nem mond, a kijavításhoz, kicseréléshez kell ragaszkodni" - mondta Kóródy Dávid.

A Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője a szakvéleményről is beszélt. Mint mondta, megtörtént, hogy egy negyvenezer forintos sportcipőnek például, ha két használat után kilyukadt a talpa, a szakvélemény azonban azt írta, hogy a fogyasztó egyedi járásmódja miatt történt, tehát a szakértő utasította el a fogyasztó igényét. Független szakvéleményt kell becsatolni - hívta fel a figyelmet Kóródy Dávid.

"A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában is van lehetőség ilyen vizsgálatra, ez a cipő esetében néhány ezer forintba kerül. Ha bebizonyosodik, hogy gyártási hibás volt a termék, akkor a jog szerint a fogyasztónak vissza kell kapnia az ingyenesen kijavított cipőt és a megelőlegezett szakvélemény költségét is" - hangsúlyozta az InfoRádióban a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Hanganyag: Sipos Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×