Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Saul fiáról is beszéltek a Parlamentben napirend előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormánypárti és ellenzéki népszavazási kezdeményezések mellett a miniszterelnök évértékelője, a Saul fia sikere, valamint a salgótarjáni időközi választás is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője részben Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjére reagált, mint mondta: vélhetően az ellenzéknek kell megmentenie az oktatást és az egészségügyet a Fidesz uralmától. Eztán a politikus az iránt érdeklődött, hogy Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágítása hogyhogy nem történt meg, továbbá világos beszédet követelt a múlt kedden, a Nemzeti Választási Bizottság épületében történtek ügyében.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter válaszában a polgári Magyarország - miniszterelnök által felvázolt - létrehozásáról, illetve a kormány gazdaságpolitikai eredményeiről beszélt.

Magyar Zoltán a Jobbik részéről aláhúzta, hogy a nemzeti földek privatizációja ügyében kezdeményezett népszavazáshoz elkezdődhet az aláírásgyűjtés, ezért megkérte a kormánypártokat, hogy függesszék fel a folyamatot a döntésig.

Nagy István, a földművelésügyi tárca államtitkára kijelentette: ha a Kúria zöld utat ad a népszavazásnak, a kormány áll elébe és minden további nélkül viseli következményeit, ám rámutatott, hogy a gazdák többsége egyetért a földárverésekkel.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője pártja salgótarjáni győzelmét úgy értelmezte, hogy a valódi Magyarország választott vasárnap, ami - szerinte - reményt és hitet hordoz. A miniszterelnök évértékelőjére a politikus azzal reagált, hogy a kormányfő által felvázoltak és a valóság között szakadéknyi űr tátong. Eztán Tóbiás József kezdeményezte, hogy minden fiatal ismerhesse meg az Oscar-díjas Saul fiát.

Rogán Antal úgy látta, hogy Magyarország és az új filmtámogatási rendszer sikere is a Saul fia. A salgótarjáni választáson a tárcavezető értelmezésében a szocialisták megőrizték azt, amit a 2014-es, amúgy elvesztett önkormányzati választáson nyertek, majd úgy vélte: az Állami Számvevőszéknek kellene megvizsgálnia, hogy valóban komoly adósságot halmozott-e fel a város az elmúlt időszakban.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője egyetértett az MSZP-vel, hogy módosítani kell a népszavazásról szóló törvényt, ám azzal nem, hogy elvennék az egyetlen közös pihenőnapot a kiskereskedelemben dolgozó csaknem 200 ezer embertől.

Rogán Antal válaszában leszögezte: a kormány álláspontja szerint is módosítani kell a népszavazási törvényen, várják a Nemzeti Választási Bizottság javaslatát erre.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szintén gratulált a Saul fia alkotóinak, majd megköszönte a filmalap támogatását, eztán pedig a salgótarjáni választás győztesének gratulált. A politikus ezt követően aláhúzta, hogy nem önmagában az illegális határátlépőkkel van baj, hanem azokkal a politikusokkal, akik összemossák őket a menekültekkel.

Rogán Antal megismételte, amit a kormányfő is elmondott már, hogy a kabinet megerősíti a déli határ védelmét és ha kell, a magyar-román határon is kerítést húz fel.

Hanganyag: Sigmond Árpád