Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont: valóságalapú politikát hirdetett a magyar kormányfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden eddiginél nyíltabban hirdette meg Orbán Viktor, hogy meg szeretné változtatni Brüsszelt, mert az Európai Unió gyenge védelmének oka nem a külső fenyegetés, hanem az európai elit hiányzó szándéka - áll a Nézőpont Intézet gyorselemzésében.

Mindez nem előzmények nélküli: a határozott bevándorlás-politika már a nyári tusványosi beszédben is központi szerepet kapott. Azóta nemzeti egység alakult ki hazánkban a kormányzat bevándorlás-politikája mögött, sőt régiós partnereink, a visegrádi államok is mellettünk állnak e kérdésben. Mára bebizonyosodott: a tavalyi migrációs hullám valóban nem átmeneti népmozgás volt, az idei évre még a tavalyinál is komolyabb bevándorlási nyomásra lehet számítani - írja a Nézpont Intézet elemzője.

Fodor Csaba szerint eközben Európa nagy része a tavalyi migrációs hullám által előtérbe helyezett problémákkal sem tudott megküzdeni. A "szabad nemzetek Európájának" víziója így korántsem Európa-ellenességet, vagy épp idegengyűlöletet takar, hanem reális helyzetfelismerésre alapozva épp az európai értékeket és a civilizációt, illetve a jogrend védelmét helyezi előtérbe a tömeges illegális bevándorlás lesújtó tapasztalataival szemben. A miniszterelnök ezzel nem csak a magyar és a régiós polgárokhoz, hanem a még realistán gondolkodó nyugati polgárokhoz is szólt jelezve, hogy létezik európai megoldás a bevándorlás megállítására: ez nem más, mint a magyar modell.

Az év- és országértékelő beszéd, híven a magyar politika immár kötelezővé vált műfajához, alapelvi beszéd volt. Hasonlóan átfogó gondolatokat Tusványoson és Kötcsén szokott Orbán Viktor kifejteni. Ennek megfelelően az antikommunizmus nyelvét nem értő fiatalokhoz is szólt, akár tavaly Tusványoson. A baloldal által hátrahagyott, a Jobbik által csak megálmodott néppárti politika lényegét is megfogalmazta: az az osztályharcok és -ellentétek meghaladása, illetve kibékítése. Az ellenzéki pártok a szegények és gazdagok közti ellentét vagy a multiellenesség jelszavával nem ezt képviselik, azaz aligha lehetnek néppártok - fejtette ki Fodor Csaba.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége hétfőn este hat órától Lánczi Tamás, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója lesz.