eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Navracsics: Mérsékelten sikeres az áthelyezési mechanizmus

Egyelőre mérsékelt sikerrel működik az áthelyezési mechanizmus, ez nem csak az Európai Bizottságon múlik - mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos pénteken Budapesten.

Az Európai Bizottság magyarországi képviselete által szervezett beszélgetésen az uniós biztos kiemelte: a tagállamoknak kellene a bevándorlók áthelyezéséről szóló megállapodásban szereplő kvótáknak eleget tenniük, és a bevándorlóknak is együtt kellene működniük ebben, de egy részük azonnal más országba megy, így emiatt további bonyodalmak várhatók.

A kormány népszavazási javaslatával kapcsolatban kérdésre válaszolva közölte: minden tagállam maga dönti el, a jogrendszerén múlik, hogy milyen kérdésben lehet referendumot tartani és milyenben nem, és még Magyarországon is van vita arról, hogy lehet-e erről népszavazást tartani. Az Európai Bizottság megvárja ezt a vitát, és az eredményt is tudomásul veszi, ha lesz népszavazás - mondta Navracsics Tibor.

Véleménye szerint az, hogy a V4 tagjai közül többen jelezték: nem tesznek eleget a kvótáknak, növelheti az ügy politikai érzékenységét. Kérdéses, hogy abban az esetben, ha egy tagállam nem tesz eleget ennek a kötelezettségnek, a bizottság a bevett eljárást választja-e, vagy rugalmasságot mutat, és más megoldást próbál találni, de az uniós testület mindig a végrehajtás fontosságát hangsúlyozza - mutatott rá.

Kifejtette: az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex adatai szerint januárban 68 ezer bevándorló érkezett Görögországba, ami a decemberi 108 ezres számhoz képest csaknem 40 százalékos csökkenés. Az a tendencia továbbra is, hogy az oda érkező bevándorlók nagy része a válságövezetekből jön, vagyis szíriai, afgán vagy iraki állampolgár, vagy annak vallja magát - közölte.

Az EU eddigi lépéseiről beszámolva elmondta: az unió hárommilliárdos pénzügyi keretet biztosít Törökországnak, az összeg lehetővé teszi a humanitárius segítséget az ottani menekülttáborokban, és segíti az ottani oktatást.

Az uniós biztos arra is kitért, hogy 2015-ben az EU a Frontex keretében megháromszorozta jelenlétét a tengereken, és több mint 250 ezer embert mentett meg. 2015-2016-ban pedig több mint 10 milliárd eurót fordít a költségvetéséből a leginkább érintett országok segítésére, és a nyugat-balkáni útvonal mentén lévő országokat is támogatja - magyarázta.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság péntek délután hozta nyilvánosságra az országjelentéseket, amelyek alapján elkészülnek később az országspecifikus ajánlások.

A magyarországi jelentésről elmondta: a bizottság szerint az ország előrelépést ért el tavalyhoz képest, több ponton is megfontolta a korábbi országspecifikus ajánlásokat. Összességében a makroökonómiai helyzet tekintetében a testület azt állapította meg, hogy Magyarország kiegyensúlyozott, de még mindig viszonylag mérsékelt növekedési pályán van. Kedvezőnek ítélte a munkaerőpiaci folyamatokat a magánszektorban is, de úgy látja, a beruházások megugrása időlegesnek bizonyult, 2015-ben már nem volt dinamikus a növekedés e tekintetben. Sikerült a költségvetési deficitet korlátozni és a köztartozások mértékét fokozatosan csökkenő pályán tartani - sorolta. Hozzátette: a külső egyensúly hiánya jelentősen csökkent, de maradtak kockázatok.

Az uniós biztos közölte: a bizottság szerint a közpénzügyek helyzete továbbra is sérülékeny. A beruházásokat akadályozza, hogy Magyarország túlzottan támaszkodik a különadókra. A bizottság elismeri, hogy a közmunkaprogram szerepet játszott a munkanélküliség csökkenésében, de nem járul hozzá eléggé ahhoz, hogy az érintettek könnyebben foglalkoztathatóak legyenek, így fennáll a veszélye, hogy "bennragadnak a programban" - mondta. Megjegyezte: a bizottság azt is kifogásolta, hogy a munkanélküliségi ellátás időtartama kevés, lényegesen rövidebb időre szól, mint amennyi idő átlagosan szükséges az állástaláláshoz.

A közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban pedig a bizottságnak az az álláspontja, hogy a verseny továbbra is korlátozott, és gondot jelent a jogszabályi környezet változékonysága, instabilitása, valamint az adminisztratív terhek is gondot okoznak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×